Mitologia greacă cuprinde o serie de explicații pe care locuitorii Greciei antice au trebuit să înțeleagă lumea care i-a înconjurat. Faimoasele povești cu zeii greci sunt și astăzi un subiect studiat în școli, iar pentru mulți dintre noi, mitologia greacă face parte din cultura noastră generală.

Context istoric despre Zeii Olimpului

Zeii Olimpului faceau parte din credințele pe care grecii le aveau despre aspecte cum ar fi crearea universului, originea omului, inteligența umană, sentimentul de iubire și de război. Toate condițiile ființei umane au fost explicate în aceste mituri care au adunat marii zei greci.

Acei zei din mitologia greacă trăiau în Olimp și erau responsabili de gestionarea a tot ceea ce s-a întâmplat în lume.

Credințele pe care grecii antici le-au avut despre originile lor, dar și referitor la ce credeau despre zeii Greciei Antice, sunt adunate în povești mitologice, care au reușit să ajungă în zilele noastre datorită lucrării unor autori precum Sofocle, Homer.

Ei au creat opere literare care conțineau o încărcătură mitologică puternică, deoarece s-au specializat în nararea aventurilor și a aventurilor zeilor. Zeii din Olimp trăiesc și astăzi datorita legendelor nemuritoare despre aceștia.

Cei 12 zei ai ai Olimpului

Aceștia au fost numiți astfel, deoarece se credea că trăiesc în maniera șefilor greci antici, într-un palat situat pe vârful Muntelui Olimp, care este cel mai înalt munte din Grecia.

Fiecare dintre cei 12 zei ai Olimpului, avea propriile sale atribute, reprezentând o forță a naturii sau o idee. Tot aceștia erau cunoscuți și de romani sub un alt nume.

Athena (Minerva)

Fiica lui Zeus și a lui Metis, Athena era considerată Zeița Înțelepciunii. Ea era o zeiță războinică, dar nu-i plăcea însă războiul. Înainte de a intra în luptă, încerca întotdeauna să rezolve conflictele în mod pașnic, dar odată intrată, nu este niciodată învinsă. Athena era adesea solicitată ca judecator.

Athena este zeița virgină prin excelență, așa cum indică epitetul Parthenos, care înseamnă fecioară. Aceasta este fiica favorită a lui Zeus, la început nu are nici măcar propriile arme, le împrumută de la tatăl ei atunci când are nevoie de ele. Fiind una dintre cele mai importante zeițe ale Olimpului, Athena apare în multe mituri și legende.

Hefaistos (Vulcan)

Fiul lui Zeus și Hera, Hefaistos este întruchiparea focului. Nu reprezintă focul domestic, ci focul ca forță creatoare. El este zeul fierarilor și al focului vulcanilor care reușesc să subjuge metalele.

Era atât de deformat când s-a născut, încât mama lui l-a aruncat din Olimp ca să nu o facă de râs înaintea celorlalți zei. Hefaistos a căzut în mare, unde Aeonides Tethys și Eurinome l-au adunat și l-au îngrijit timp de nouă ani.

În al nouălea an de viață, Hera a descoperit o bijuterie pe care Tethys o purta și a vrut să știe cine a făcut-o.

Dionis (Bacchus)

Dionis era fiul lui Zeus și al lui Sémele. Dumnezeu al desfrânării și exuberanței naturii, în special a vitei de vie. Băutura care l-a consacrat, vinul, este întâlnit și la noi, de aici expresia ,,licoarea lui Bacchus)”.

Deși este unul dintre zeii olimpici, el nu a fost întotdeauna privit ca atare. Una dintre cele mai răspândite versiuni, admite că s-a născut din relația extraconjugală dintre Zeus și Sémele, o fiică a regelui din Teba.

Soția legitimă a lui Zeus, Hera, un personaj gelos și răzbunător, a descoperit infidelitatea soțului ei și a decis să prevină nașterea lui Dionis, prin falsificarea unei prietenii cu Sémele.

Zeus (Jupiter)

Zeus, considerat zeul cerului, Dumnezeul suprem al Olimpului, el este responsabil de controlul ordinii, dreptății și destinului în Univers. Cronus, tatăl, se temea că unul dintre fiii săi îi va lua locul și, prin urmare, ori de câte ori va avea un nou descendent, îl va mânca.

Rea, mama, nu a putut suporta acest act și, prin urmare, l-a putut salva pe Zeus de tatăl său, ascunzându-l în Creta, dar când băiatul a crescut, i-a dat tatălui său o plantă pentru a vomita pe toți frații săi, plini de dorința de răzbunare.

Afrodita (Venus)

Ea reprezintă dorința sexuală ca una dintre forțele creatoare ale universului, la care sunt supuse toate ființele vii, animalele, oamenii sau zeii.

Numele și epitetele sale se referă la nașterea sa, iar numele Afrodita este o derivare a spumei. Afrodita este, de asemenea, o zeiță înfricoșătoare, care inspiră pasiuni monstruoase celor care îi neglijează cultul sau îi trezesc antipatia.

Zeus i-a dat-o ca soție lui Hephaestus, pentru a-i pedepsi mândria. Zeița Afrodita a acceptat, crezând că zeul fierar ar fi ușor de mulțumit. Infidelitățile ei cu zeii și oamenii sunt numeroase, dar Hefaistus, mult îndrăgostit de ea, a iertat-o întotdeauna.

Hera (Juno)

Datorită statutului ei de soție a lui Zeus, Hera este protectorul căsătoriei și al femeilor căsătorite. Ea a trebuit să se ocupe de multe infidelități ale lui Zeus și, din acest motiv, este de obicei descrisă ca o zeiță cu un caracter gelos, violent și răzbunător.

În ciuda acestui fapt, Hera este zeița legată de tot ceea ce implică căsătoria, chiar și cu fertilitatea feminină.

Artemis (Diana)

A fost zeița vânătorii și a virginității. Simbolul său este un arc de argint cu săgeți, luna și o căprioară cu coarne de aur, care o însoțesc.

Artemis avea tenacitatea și o pasiune aparte pentru artă. A reprezentat, de asemenea, abilitatea pentru viața sălbatică și fertilitatea terenului. Artemis a fost zeul invocat de femei pentru a oferi adăpost și protecție.

Ares (Marte)

Considerat zeul războiului, Ares s-a născut ca urmare a căsătoriei dintre Zeus și Hera. El a fost întotdeauna marcat ca un zeu agresiv și însetat de sânge, din cauza aceasta, nu a fost deloc sociabil cu zeii și cu muritorii.

Deși el este zeul războiului, Ares este ucis în multe bătălii, ceva care clarifică din nou una dintre caracteristicile zeilor mitologici greci, aceea că uneori, ele erau foarte asemănătoare cu ființele umane care arătau atât virtuți, cât și defecte.

Hermes (Mercur)

Hermes este considerat zeul călătorilor, iar principalele calități ale lui Hermes sunt viclenia și mobilitatea. El este un inventator, prieten al oamenilor și mesager al zeilor, în special Zeus. Mai târziu, se crede că a inventat flautul.

Într-o zi, Hermes a separat doi șerpi de luptă. Odată îmblânziți, ei se împletesc în jurul personalului, care a dat naștere caduceului (baghetă de aur), care în Grecia este simbolul ambasadorilor și al vestiorilor.

Poseidon (Neptun)

Acesta era considerat drept zeul mării. Deși era căsătorit, Poseidon era un zeu necredincios, iar din relațiile lui extraconjugale, rezultă fii care sunt cunoscuți în mitologia greacă pentru sălbăticia lor, ca gigantul Orion sau calul Pegasus.

Poseidon apare în multe legende, fiind descris ca stând pe mare. În sculpturile sale, el a fost întotdeauna însoțit de animale marine, cum ar fi pești, delfini.

Hades (Pluton)

Considerat zeul morții, Haldes fratele lui Poseidon, este reponsabil de controlul lumii de dincolo, adică lumea morților.

Aici locuiește cu Persefona, o regină pe care a răpit-o din lumea de sus și pe care a botezat-o ca regină a lumii interlope. Haldes a fost descris ca o divinitate feroce și nemiloasă.

Apollo (Febo)

Zeul Apollo a fost considerat protectorul muzicii și al medicinei. Acesta este fiul lui Zeus, dar nu al Herei, ci este fructul relației pe care Dumnezeu a avut-o cu alte femei, în acest caz, Leto, care a fost, de asemenea, fiica unui titan.

El este considerat protectorul medicinei și muzicii, în special al lirei, un instrument cu care a fost întotdeauna reprezentat.

Share.

Studii finalizate la Facultatea de Litere Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu peste 7 ani experienta in continut digital, content si copywriting, marketing online si administrare pagini Social Media. Seriozitate si profesionalism constant sunt cuvintele care ma definesc, in care asociez afacerea clientilor cu texte redactate profesional, care sa inspire incredere, sa creasca notorietatea brandului sau sa sporeasca vanzarile.