Cu toții am auzit de aceste două programe internaționale din timpul studenției, însă din când în când mai aud tineri care le consideră la fel ori consideră programul Work and Travel a fi un program de studii.

Îmi propun să fac o paralelă între cele două programe internaționale pentru studenți, cu scopul de a defini mai bine ce presupune fiecare, cum poate fi accesat și care sunt particularitățile lor.

Dacă ai auzit de ele și te-ar tenta să le testezi când ajungi la facultate – ori dacă ești student și nu le-ai băgat în seama până acum, citește bine și mai gândește-te o dată, așa ar spune zecile de mii de studenți din România care pleacă anual cu unul sau chiar cu ambele programe, în lumea mare.

Work and Travel

pentru o vară de neuitat

După cum sugerează și denumirea ”Work and Travel”, acesta este un program internațional care se adresează studenților, dar care nu are ca obiectiv studiile universitare. În altă ordine de idei, acest program nu presupune să mergi să studiezi într-o țară străină, ba din contră, presupune să mergi să muncești pe durata sezonul de vară într-o țară străină, dar și să călătorești!

vacanta SUA

Work and Travel ridică termenul ”experiență” la cel mai înalt nivel, iar pentru mulți dintre cei care am avut ocazia să îl accesăm, acest cuvânt poate fi prea clasic în comparație cu ceea ce oferă programul cu adevărat.

Programul presupune că orice student înscris la o facultate la zi poate pleca să muncească legal, pe o perioadă de 3-4 luni din din sezonul de vară, într-o țară precum SUA, Marea Britanie, Irlanda, Spania și multe altele. În mod firesc, cea mai mare proporție a celor înscriși în program aleg să meargă în SUA, să experimenteze pe viu ceea ce văd zi de zi în filme și seriale, și de ce nu, să meargă cât mai departe de casă!

Cum accesezi programul Work and Travel?

Procesul de înscriere și acceptare în program este de o complexitate ”medie” aș spune, gândindu-mă doar la faptul că sunt câteva acte de adunat și câteva drumuri de făcut pe ici-colo. Oricum, am detaliat acest proces de înscriere în alt articol, iar acum o să rezum în câteva cuvinte.

Pentru început, ca să poți accesa programul Work and Travel trebuie să îndeplinești condițiile de eligibilitate, adică să fii student la o facultate la zi, și să te încadrezi în limita de vârstă cerută. Dacă îndeplinești aceste două criterii, te-ai dus la o agenție Work and Travel din oraș, ai plătit taxa de înscriere, depui niște acte, primești niște oferte de muncă, mai dai niște bani și vreo două interviuri (unul pentru obținerea vizei, iar altul pentru angajare), apoi pleci în SUA sau unde îți dorești.

Când pleci și ce vei lucra?

În principiu, majoritatea studenților pleacă vara, de îndată ce și-au dat cât au putut din examene. Asta se întâmplă undeva pe la mijlocul lunii iunie și se poate sta maxim 4 luni, aceasta este perioada pentru care primești viza J1 de la ambasadă. Unii studenți nu mai apucă să dea toate examenele, dar asta nu reprezintă o problemă atunci când nu vrei să ratezi experiența vieții tale.

De lucru, în SUA este pentru toată lumea. Toți studenții primesc joburi din zona HORECA – vânzător, ospătar, curățenie, salvamar și altele pe la restaurante, hoteluri, resorturi, piscine, parcuri de distracții etc. Unii au norocul să prindă cele mai faine joburi (asta depinde mult în funcție de zona și angajator), iar alții au ghinion și prin locuri de muncă mai rele.

Acest lucru este, oricum, influențat de caracterul fiecăruia – iar cel mai eligibil exemplu sunt eu, care în primele 3 săptămâni de SUA mi-am dorit să mă întorc acasă din cauza jobului, iar după scurt timp, cam o lună, am zis că am avut norocul să am cel mai fain job. La final de program, am plâns, am venit acasă și încă mă gândesc la ce job fain și ce experiență pe cinste am avut!

Nu te lăsa influențat de nimeni – mergi în locul care te atrage (dacă e Vegas, să fie Vegas). Un lucru pe care l-am învățat în timp este faptul că noi suntem caractere diferite, venim din medii diferite, iar experiența mea nu se va compara niciodată cu experiența altora – noi creăm experiențele, după felul în care suntem noi și după felul în care percepem oamenii și locurile din jurul nostru.

Cum te descurci pe acolo?

Haha, de descurcat te descurci tu! Noi suntem buni la asta, cred că cei mai buni dintre toate națiile. Oricum, este faină experiența de o vară în SUA, iar dacă ești serios și muncitor, cu siguranță vei avea și bani îndeajuns încât să te plimbi, să vizitezi ce-ți dorești și să te distrezi fără limite.

Noi am lucrat (am închegat un grup de prieteni faini acolo – nu ne cunoșteam dinainte), ne-am plimbat foarte mult, în fiecare zi liberă – dacă nu eram la plimbare, eram cu siguranță la vreun outlet sau mall. Am umblat la pantaloni scurți și tricou toată vara, cu șapca în cap și cu ochelarii de soare la ochi – n-a plouat niciodată acolo unde am fost eu, am avut parte de 3 luni jumătate de căldură, plajă și coastă.

Am făcut bani mai mulți decât mi-am închipuit, deoarece pe la restaurante/ parcuri de distracții se fac și ore suplimentare – iar fiecare solicitare din partea managerului de a sta peste program era confirmată cu zâmbetul pe buze. Am închiriat mașini, ne-am plimbat în multe zone, am aruncat toate hainele vechi și le-am înlocuit cu altele mai faine.

Am plecat din România singur, dar m-am întors cu o grămadă de prieteni: români, americani, mexicani, bulgari, malaizieni, chinezi, macedoneni. Aș mai pleca măcar o dată, dar din păcate nu pot da tipul înapoi și îmi rămâne doar amintirea plăcută și depănatul amintirilor atunci când mă întâlnesc cu prietenii mei din SUA.

Bursa de studiu Erasmus

o experiență de studiu unică

Erasmus este un program finanțat de Comisia Europeană pe care îl vei întâlni în facultate sub formă de bursă, iar scopul acestuia este de a oferi studenților oportunitatea de a merge într-o experiență de studiu sau practică (vom discuta despre practică într-un alt articol), timp de maximum 12 luni pe fiecare ciclu de învățământ, într-o altă țară.

De această dată, studenții nu mai merg la muncă, oricum partea cu călătoriile și distracția rămân valabile! Bursa Erasmus este o oportunitate excelentă prin care orice student curajos, care își dorește să experimenteze o experiență de studiu multiculturală, poate trece cel puțin de două ori în viață!

Programul Erasmus este accesibil pentru toți studenții la zi, în limita locurilor disponibile alocate pe fiecare facultate. În orice caz, de regulă nu se înghesuie studenții români să folosească această bursă, așa că fii bucuros că șansele de a primi bursa sunt foarte mari!

Bursa constă într-un cuantum de 480-520 Euro pe lună, împreună cu un loc la una dintre facultățile pe care ți le dorești din străinătate (sau țara/ orașul în care vrei să mergi). Fiecare student este liber să-și aleagă țara de studiu și universitatea, cu condiția ca acestea să fie pe lista partenerilor universității de acasă.

Cum accesezi bursa Erasmus?

La Erasmus este mai puțin complicat, în sensul că nu ai nevoie de atât de multe documente și drumuri de făcut, precum la Work and Travel. De-ndată ce se dă drumul la înscrieri (vei vedea pe emailul instituțional sau pe site-ul facultății), va trebui să depui candidatura – de obicei se face prin completarea unui formular online.

Dacă ai fost acceptat, va trebui să faci un top 3 al țărilor/ universităților în care vrei să mergi să studiezi. Chiar dacă nu ai o idee bine definită, te poți sfătui cu alți colegi sau cu profesorul coordonator. Dacă aș fi în locul tău, aș lua-o de la macro la micro, adică întâi m-aș gândi la țara de destinație și ce pot vedea, cum pot trăi acolo, iar abia apoi m-aș gândi la universitate.

Prin afară, universitățile și campusurile sunt foarte faine, iar părerea mea este că în 90% dintre cazuri, oriunde nimerești, vei avea o experiență plăcută și unică! Ar fi mai fain să încerci să îți imaginezi în ce țară vrei să mergi, cum te-ai vedea în acea cultură, pe unde ai vrea să călătorești. Ultima mea experiență Erasmus s-a derulat în Franța și țin minte încă momentul în care încercam să îmi imaginez locurile de acolo, oamenii, cultura – iar așteptările mi-au fost depășite.

Când se pleacă și cum se studiază în afară?

Dacă alegi să accesezi o bursă de studiu Erasmus, vei pleca într-unul dintre semestrele din anul următor aplicării tale – iar mobilitatea se derulează tot semestrul la universitatea la care vei pleca. Așadar, timp de 4-6 luni vei fi departe de casă, într-o nouă cultură și într-un sistem de învățământ, cel mai probabil, diferit.

Dacă pleci cu Erasmus, vei avea parte de un program diferit, de o listă de materii mai subțirică, dar poate câteodată mai solicitantă – datorită faptului că și calitatea universităților din afară este superioară (cu mici excepții). Programele de studiu diferă de la țară la țară, de la universitate la universitate. La unele vei avea parte de mai multă practică, la altele de mai multe studii de caz sau teorie.

Am observat că stilurile sunt diferite, profesorii și programele sunt diferite peste tot. Oricum, în niciun caz nu vei merge la vreo universitate din afară să scrii după dictare sau să faci proiecte cu copy-paste. Sunt sigur că vei avea șansa de a experimenta stiluri diferite de învățare, prin practică, prin munca în echipă, prin simulări, proiecte cu companii reale sau alte lucruri interesante.

La Erasmus, un pic diferit de Work and Travel, ai putea să ții cont de ce spun colegii tăi care au fost plecați deja. Experiențele acestea de studiu pot fi influențate de modul de predare, dificultate, cazare, costuri etc. Însă, asta nu înseamnă neapărat că nu vei merge într-o anumită destinație dacă cineva ți-a făcut o prezentare mai negativă, dar vei putea analiza un pic situația și măcar să știi la ce te aștepți. Eu am fost în Finlanda, și deși am fost anunțat dinainte că nivelul de trai este ridicat și prețurile sunt mari, m-am aventurat și chiar m-am descurcat foarte bine, fiind mai chibzuit și bine pregătit de acasă.

Cum te descurci pe acolo?

Te vei descurca foarte bine dacă te informezi bine dinainte despre locul în care vei merge: în principiu să te informezi cu privire la costuri, cazare, transport. Restul este istorie, nu prea contează! Să știi că vei putea duce un trai decent timp de 4-6 luni, iar în rest totul o să fie foarte bine.

Deși pare la prima vedere un program dificil, mulți dintre noi gândindu-ne că dacă mergem la o facultate din afară nu facem față sau o sa ne fie greu, sunt sigur că nici pentru tine aceste zvonuri nu se vor adeveri. Te vei adapta oriunde vei merge, iar partea cea mai faină este faptul că vei trage să te ridici la nivelul impus, dacă va fi cazul.

Oricum, vei observa că la noi este greu în comparație cu multe locuri – iar principalul motiv este presiunea, materia multă care trebuie învățată din scoarță în scoarță. Erasmus îți oferă și un strop de relaxare, deoarece nu vei studia 7-8 materii ca în România, ci doar 3-4, la alegerea ta. Vei da examene doar la universitatea respectivă, iar notele se vor echivala atunci când te întorci în România, conform unei grile standard de echivalare.

La final, vei rămâne cu o experiență extraordinară de studiu, cu mulți colegi care se vor transforma în prieteni de cursă lungă (eu țin foarte aproape de colegii mei din Erasmus – italieni, olandezi, nemți, coreeni, canadieni, francezi, finlandezi), dar nu în ultimul rând, vei avea pe CV-ul tău și în suflet o experiență importantă, care va cântări mult în viitoarele tale mișcări. Angajatorii te vor privi cu alți ochi, profesorii și colegii de asemenea.

M-aș înscrie din nou la facultate și master, doar ca să mai am ocazia să-mi mai petrec vreo doi ani din viață pe afară – învățând ce-mi place și unde îmi place. Din păcate, din nou, nu mai pot da timpul înapoi, dar mi-ar plăcea să las loc altor studenți, cu care să pot povesti mai încolo despre această experiență de studiu minunată, inegalabilă!

Acum, rămâne întrebarea: Te-ai hotărât când pleci?

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.