Trei profesori din China și un șofer au fost uciși într-un presupus atentat sinucigaș cu bombă în apropierea unui centru școlar de limba chineză din cel mai mare oraș din Pakistan, Karachi.

Cei patru se aflau într-o furgonetă în apropierea Institutului Confucius al Universității din Karachi când explozia a străpuns vehiculul marți seara, a declarat ministrul de interne pakistanez Rana Sana Ullah pentru CNN.

Atacul a fost comis de o femeie

Atacul a fost comis de o femeie kamikaze, a precizat poliția din Karachi într-un comunicat. Imaginile de pe camerele de supraveghere împărtășite de poliție arată că o femeie îmbrăcată în burka s-a detonat în fața Institutului Confucius.

Armata de Eliberare Baloch (BLA), un grup militant separatist din provincia Balochistan din sud-vestul Pakistanului, a revendicat atacul, despre care a spus că a fost comis de o femeie kamikaze. Într-o declarație transmisă CNN, BLA a declarat că Institutul Confucius a fost vizat deoarece este un “simbol al expansionismului economic, cultural și politic chinez”.

Un al patrulea profesor a fost rănit

Un al patrulea profesor chinez a fost rănit în explozie, a declarat Ministerul chinez de Externe.

“Sângele poporului chinez nu ar trebui să fie vărsat în zadar, iar cei care se află în spatele acestui incident vor plăti cu siguranță prețul”, a spus ministerul într-o declarație.

Acesta și-a exprimat “condamnarea puternică și indignarea” față de atac și a cerut Pakistanului să investigheze în mod amănunțit, să-i pedepsească pe cei responsabili, să asigure siguranța cetățenilor chinezi și să prevină repetarea unor astfel de incidente.

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a condamnat incidentul

China este un partener apropiat al Pakistanului și cea mai mare sursă de sprijin militar și economic al acestuia. Însă, în ultimii ani, atacurile teroriste care au vizat cetățeni chinezi și interesele acestora în Pakistan au alarmat Beijingul.

Anul trecut, 13 persoane, dintre care 9 cetățeni chinezi, au fost ucise într-o explozie care a lovit un convoi de autobuze care transporta ingineri chinezi către un șantier de construcție a unei centrale hidroelectrice în nordul Pakistanului.

Islamabad a dat vina pentru acest atac pe talibanii pakistanezi, care operează din Afganistan. Cu toate acestea, au avut loc, de asemenea, o serie de atacuri împotriva cetățenilor chinezi și a intereselor acestora din partea BLA, care se opune la ceea ce consideră a fi monopolul Islamabadului asupra resurselor minerale din Balochistan.

Balochistanul este vecină cu Afganistan și Iran și este cea mai mare, dar și cea mai puțin populată provincie din Pakistan. Ea este fundamentală pentru acordul masiv de infrastructură de mai multe miliarde de dolari încheiat între această țară și Beijing, Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC).

În 2020, cel puțin cinci persoane au murit atunci când Bursa de Valori din Pakistan din Karachi a fost ținta unui atac revendicat de BLA, care și-a descris acțiunile drept “represalii” împotriva “planurilor chinezești de exploatare în Baluchistan”.

În 2018, BLA a revendicat un alt atac în care bărbați înarmați au încercat să ia cu asalt consulatul chinez din Karachi, ucigând patru persoane. Aceasta a declarat că nu va tolera niciun demers expansionist militar chinezesc.

ATENȚIE! – IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.