Proiect inedit și interesant! Elevii au mers distanțe mari prin București și le-au comparat cu distanțele dintre planete. Evenimentul a avut loc, vineri, 13 mai.
Traseul micuților
Traseul lor a pornit de la Universitate, borna 0, chiar din fața Teatrului Național. Soarele a fost reprezentat de un balon cu diametrul de 108 cm. Elevii s-au strâns în punctul respectiv și au luat la pas mai multe bulevarde: Magheru, Aviatorilor, Prezan, Bd. Regele Mihai, aproape 5 km, unde a fost “plantat” Pluto, spun organizatorii.
Copiii află informații despre planete în acest fel. La o distanță de 45 m de balonul care reprezenta Soarele, înainte de Intercontinental, a fost “plantat” Mercur, un boz de mazăre de 4 mm.
Mai departe, după 84 de m distanță de centru, apărea Venus, o cireașă de 9mm., chiar pe spațiul verde din dreptul Intercontinentalului.
Apoi, la 116 m față de Soare, în fața restaurantului Intercontinental, s-a aflat Pământul, o cireașă mai mare, de 10mm.
“Mai mergem până la Ciclop, acolo vom da de Jupiter, un grapefruit de 109 mm diametru. Următoarea planetă va fi Saturn, o portocală de 91 mm cu o ‘fustă’ de hârtie (inelele), aflată la 1.114 m de Soarele de la Universitate. O vom planta la metrou la Piaţa Romană, ieşirea dinspre ASE,” au spus aceștia.
Uranus a fost plasat chiar la parcarea de la Piața Victoriei, reprezentat de o nucă mare, de 39 mm. Distanţa faţă de Km 0 a fost de 2.234 m.
Pe BD. Aviatorilor, către Charles de Gaulle, la metrou Aviatorilor, am regăsit Neptun, reprezentat de o nuca puţin mai mică, de 38 mm diametru.
Pluto a fost reprezentat de un bob de muștar de cca. 2 mm, amplasat chiar pe Bd. Regele Mihai, la staţia de autobuz de la Muzeul Satului.
Prima ediție de la Turda de acest fel
La Turda a avut loc prima ediție de acest fel.