O altă clădire istorică din România este lăsată în paragină. Fosta școală a Uzinelor de fier din Hunedoara se ruinează, iar autoritățile nu mișcă un deget.

În urma unui incendiu devastatori din iunie 2020 care a distrus întreg acoperișul al nivelului superior al fostei Şcoli de ucenici a Uzinelor de fier din Hunedoara, clădirea aproape că s-a destrămat de tot.

Autoritățile nu iau nicio măsură

Autoritățile din România nu iau nicio măsură pentru a proteja clădirea istorică care sea află în patrimoniul combinatului siderurgic.

Școala a fost înființată în 1930, iar mai târziu a fost folosită şi ca sediu administrativ şi al arhivelor combinatului. Din păcate, nimeni nu a mai îngrijit-o, iar incendiul i-a grăbit ruinarea

Incendiul a distrus-o 

Incendiul a distrus clădirea aproape de tot. În videoclipul de mai sus se pot observa rămășițe: bârne carbonizate, cărămizi, ţigle calcinate şi cioburi. Incendiul a ras acoperișul clădirii istorice cu totul, iar fenomenele naturii distrug încet dar sigur clădirea și pereții, dinspre exterior spre interior.

Povestea fostei Școli Metalurgice din Hunedoara

Distrugerea școlii a început în anii 2000 atunci când clădirea s-a și închis. Hoții au devastat-o și au furat tot ce se putea: de la instalații electrice, balustrade, elemente metalice, la mobilier, parchet, tocărie. Chiar și biblioteca a fost furată.

O bună perioadă de timp a devenit casă pentru oamenii străzii, care au contribuit la distrugerea ei. Majoritatea localnicilor tot sperau că într-o bună zi monumentul istoric va fi reabilitat și redat comunității ca viitor muzeu al fierului.

Cu toate acestea, reprezentanţii combinatului Arcelor Mittal – Hunedoara au scos clădirea și terenul de aproape un hectar la vânzare pentru suma de 200.000 de euro. Dar, chiar și așa, nu a cumpărat nimeni clădirea. În 2014, chiar conducerea Primăriei Hunedoara plănuia achiziţia ei.

În iunie 2020 a izbucnit un incendiu. Încă nu se cunosc cauzele. Dar, etajul superior, mansarda și acoperișul clădirii au fost mistuite.

După această t ragedie, reprezentanții combinatului au împrejmuit zona cu o bandă de plastic și au montat panouri care arată că accesul în incinta ei este interzis.

 

 

Distribuie: