O altă clădire istorică din România este lăsată în paragină. Fosta școală a Uzinelor de fier din Hunedoara se ruinează, iar autoritățile nu mișcă un deget.

În urma unui incendiu devastatori din iunie 2020 care a distrus întreg acoperișul al nivelului superior al fostei Şcoli de ucenici a Uzinelor de fier din Hunedoara, clădirea aproape că s-a destrămat de tot.

Autoritățile nu iau nicio măsură

Autoritățile din România nu iau nicio măsură pentru a proteja clădirea istorică care sea află în patrimoniul combinatului siderurgic.

Școala a fost înființată în 1930, iar mai târziu a fost folosită şi ca sediu administrativ şi al arhivelor combinatului. Din păcate, nimeni nu a mai îngrijit-o, iar incendiul i-a grăbit ruinarea

Incendiul a distrus-o 

Incendiul a distrus clădirea aproape de tot. În videoclipul de mai sus se pot observa rămășițe: bârne carbonizate, cărămizi, ţigle calcinate şi cioburi. Incendiul a ras acoperișul clădirii istorice cu totul, iar fenomenele naturii distrug încet dar sigur clădirea și pereții, dinspre exterior spre interior.

Povestea fostei Școli Metalurgice din Hunedoara

Distrugerea școlii a început în anii 2000 atunci când clădirea s-a și închis. Hoții au devastat-o și au furat tot ce se putea: de la instalații electrice, balustrade, elemente metalice, la mobilier, parchet, tocărie. Chiar și biblioteca a fost furată.

O bună perioadă de timp a devenit casă pentru oamenii străzii, care au contribuit la distrugerea ei. Majoritatea localnicilor tot sperau că într-o bună zi monumentul istoric va fi reabilitat și redat comunității ca viitor muzeu al fierului.

Cu toate acestea, reprezentanţii combinatului Arcelor Mittal – Hunedoara au scos clădirea și terenul de aproape un hectar la vânzare pentru suma de 200.000 de euro. Dar, chiar și așa, nu a cumpărat nimeni clădirea. În 2014, chiar conducerea Primăriei Hunedoara plănuia achiziţia ei.

În iunie 2020 a izbucnit un incendiu. Încă nu se cunosc cauzele. Dar, etajul superior, mansarda și acoperișul clădirii au fost mistuite.

După această t ragedie, reprezentanții combinatului au împrejmuit zona cu o bandă de plastic și au montat panouri care arată că accesul în incinta ei este interzis.

 

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.