Elevii de la o școală din Harkov și-au marcat absolvirea cu un dans în fața clădirii ruinate din orașul din estul Ucrainei.

Video emoționant

Școala nr. 134 a fost grav avariată de un incendiu în timpul luptelor, la doar câteva zile după războiul început de Rusia și invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, a precizat postul public de televiziune Suspilne News, care a postat o înregistrare video a evenimentului de absolvire.

În înregistarea video se pot vedea elevii care dansează, iar în spatele lor se află forțele de ordine și un vehicul militar ucrainean care asigură protecția celor mici.

Elevii din Ucraina se întorc la școală

Reamintim că forțele ruse s-au îndepărtat de capitala Ucrainei, Kiev, iar copiii au început să se întoarcă la școală.

Poate că nu au încă ferestre, electricitate sau manuale, dar lecțiile dintr-un sat la est de Kiev au reînceput de două săptămâni, după o operațiune majoră de curățare în urma plecării armatei ruse.

Novyi Bykiv a fost una dintre o serie de așezări ocupate de armata rusă timp de o lună, ca parte a campaniei eșuate a lui Vladimir Putin spre capitală din trei direcții. Timp de o lună, locuitorii au trăit în teroare, cu execuții sumare și jafuri generalizate.

Școala a fost principala bază rusească din sat, iar când The Guardian a vizitat-o imediat după plecarea rușilor, pe podea erau împrăștiate haine, mâncare și cioburi de sticlă, graffiti pe pereți și mesaje lăsate de ruși pe tablă.

Până la începutul lunii mai, au fost reparate destule pentru ca lecțiile să fie reluate. În unele părți ale Ucrainei, școlile folosesc învățământul la distanță, dar armata rusă a jefuit majoritatea caselor din Novyi Bykiv, ceea ce înseamnă că nici profesorii, nici elevii nu au calculatoare sau tablete.

Aproximativ 100 dintre cei 188 de elevi ai școlii sunt acum prezenți în mod regulat pentru scurte zile de școală. Mulți dintre ceilalți sunt încă în străinătate sau în vestul Ucrainei, după ce au fugit împreună cu familiile lor.

O serie de mici organizații caritabile și persoane fizice au contactat școala după ce au citit în aprilie articolul din The Guardian care detalia distrugerile de acolo, a declarat Vovk. Cineva a trimis șase calculatoare. Un alt donator s-a oferit să plătească pentru înlocuirea manualelor, după ce întregul stoc a fost distrus într-un incendiu în timpul ocupației.

Localnicii au contribuit și ei. Cineva a donat o mașină de tuns iarba pentru a tunde iarba din fața clădirii, deoarece rușii au furat mașina de tuns iarba a școlii. Șoferul autobuzului școlar și administratorul clădirii lucrau joi după-amiază la montarea unor ferestre, până când vor veni banii pentru înlocuiri permanente.

Ușor, ușor, viața revine la normal pentru toți elevii din Ucraina, mai ales acum, după ce forțele ruse s-au retras și se discută despre negocieri de pace.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.