Vești bune pentru tinerii din România! Aceștia pot descoperi Europa, călătorind gratis cu trenul în Europa.

Este vorba despre programul Eramus, cu ocazia căruia tinerii de 18 și 19 ani din România pot să descopere țările din Europa. Sunt disponibile 35.0000 de permise de călătorie, pentru călătorii gratuite cu trenul în statele membre Uniunii Europene și în țările terțe implicate în programul Eramus. Înscrierile au început pe 7 aprilie 2022 și se vor încheia pe 21 aprilie.

Cel puțin 35.000 de tineri români se vor plimba gratis în Europa

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură vor selecta cel puțin 35.000 de tineri. Aceștia trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate descrise mai jos. Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. Perioada de înscriere începe joi, 7 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST) și se încheie joi, 21 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST).

Comisia Europeană le va oferi celor care sunt selectați permise de călătorie cu ajutorul cărora se pot plimba în Europa între 1 iulie 2020 și 30 iunie 2023, pe o perioadă de maxim o lună. Călătoriile se vor face cu trenul, însă în cazul în care este nevoie, se va permite utilizarea și altor mijloace de transport, cum ar fi feribotul sau autocarul.

Vești mari pentru toți tinerii români! Cum se pot plimba gratis în Europa: Acestea sunt condițiile

Care sunt condițiile

În primul rând, cine aplică trebuie să fie născut între 1 iulie 2003 (inclusiv) și 30 iunie 2004 (inclusiv). Ulterior, tânărul va trebui să completeze corect formularul de înscriere online. Aici va trebui să scrie numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere.

La momentul luării decizii de selecție, trebuie să fii rezident legal într-una din următoarele țări: statele membre UE sau țările terțe incluse în Eramus: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup). Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023.

Este important de știut că dacă există tineri care suferă de un handicap sau de probleme de sănătate, ei vor primi asistență și sprijin.

Mai multe detalii AICI

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.