Consiliul Național al Rectorilor s-a întrunit săptămâna trecută pentru a face o analiză a sistemului universitar. De asemenea, s-au făcut mai multe solicitări către Ministerul Educației. Mărirea alocației studenților a fost una dintre solicitările rectorilor.
Se cere mărirea bursei sociale a studenților
În luna decembrie a anului 2021, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat creșterea subvenției pentru bursele studenților. Era vorba despre o mărire de la 201 lei, cât este și în prezent, la 242 de lei pe lună. Se pare că această sumă a fost majorată ultima dată acum cinci ani.
Cei de la ANOSR au atras atenția că la valoarea actuală ar însemna că un student poate să mănânce de doar 12 lei pe zi. Acum este o perioadă și mai grea, având în vedere că toate prețurile au crescut enorm de mult.
Astfel, rectorii au solicitat la ultima întrevedere creșterea alocației la 250 de lei. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre această cerere, la Antena 3, însă nu a spus cu exactitate dacă se va întâmpla ceva în acest sens.
„Am avut o rezoluție al Consiliului Rectorilor din România prin care se susține creșterea fondului de burse pentru studenții români. În momentul de față există o alocație lunară de 201 de lei pe lună per student, solicitarea este ca această alocație să crească de la 201, la 250 lei pe lună pe student”, a spus Cîmpeanu.
Suma bursei sociale nu acoperă nimic din nevoile studenților
ANOSR a făcut un calcul al coșului minim lunar al studentului, pentru anul 2020. Se pare că prețul minim al acestuia s-ar afla la aproximativ 1.172 de lei. Se pare că un student cheltuiește o sumă de aproape 2,2 ori mai mare decât cuantumul minim al bursei sociale. Ce este și mai grav, acum, este faptul că prețurile au crescut enorm. Mai mult, în unele cazuri, prețurile alimentelor chiar s-au triplat. Așadar, dacă anul trecut, suma era de 2,2 ori mai mare decât cuantumul minim al bursei sociale, anul acesta această sumă a ajuns chiar de 6 ori mai mare.
ANOSR spune că acest calcul este o dovadă că mecanismul de sprijin nu reușește nici măcar să respecte prevederile legale. Mai clar, bursa socială nu acoperă nici măcar costurile minime de cazare și masă.