Consiliul Rectorilor a făcut o solicitare importantă către Guvernul României. Dacă li se va aproba, tot regulamentul ar putea fi schimbat.

Mai exact, rectorii din România cere Guvernului ca titlurile și diplomele de doctor să fie acordate de universitățile din țară, nu de Ministerul Sănătății. Consiliul Rectorilor din România spune că a luat această decizie în contextul problemelor pe care le are chiar premierul Nicolae Ciucă.

Rectorii vor noi reguli pentru universități

El este acuzat de jurnalista Emilia Șercan că și-ar fi plagiat teza sa de doctorat „în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138”.

După ce a lansat aceste acuzații, jurnalista Emilia Șercan a declarat că autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva ei. Ea susține că acum se încearcă mușamalizarea acestei operațiuni. Toate au legătură cu dezvăluirea ei despre teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

Solicitări importante din partea universităților din România

Astfel, sâmbătă a avut loc o întrunire a Consiliului Național al Rectorilor. Primul punct pe lista discuțiilor a fost elaborarea unei noi legi a educației. Rectorii precizează că este nevoie de o nouă lege a „Învățământului Superior” pe baza proiectului România Educată. La această ședință a participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Vești bune pentru studenții români! Universitățile vor schimba regulile: Este vorba și de bani primiți de la stat

Astfel, pe lista discuțiilor s-au mai regăsit câteva puncte foarte importante pentru studenți. CNR a solicitat adaptarea în regim de urgență a legislației care să consolideze autonomia financiară a universităților.

Ar putea avea loc schimbări importante pentru studenții din România

O altă discuție importantă pentru studenți a fost următoarea. CNR solicită creșterea semnificativă a alocației pentru bursele studenților. De asemenea, se cere creșterea cuantumului burselor sociale, concomitent/coroborat cu stimularea participării/prezenței studenților la activitățile didactice.

Bineînțeles, s-a discutat și despre studenții care au venit din Ucraina, din cauza războiului ce a izbucnit peste noapte. Așadar, CNR a precizat că susține eforturile de integrare a acestor tineri.  În ultimul rând, CNR a precizat că solicită asigurarea complementarității între finanțarea națională a cercetării științifice și finanțarea asigurată din fonduri europene.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.