Vești bune pentru studenții din România. Aceștia ar putea să acceseze un credit de maximum 50.000 de lei, conform unei ordonanțe de urgență puse în consultare publică de către Ministerul Familiei. Este vorba despre programul guvernamental denumit „StudentInvest”.

Ajutor pentru tinerii studenți

Aceste credite pot fi accesate de studenți cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 31 de ani. Banii vor putea fi folosiți pentru mai multe lucruri, printre care se numără plata taxei de studii, a cărților, a chiriei etc. De asemenea, studenții care sunt părinți pot deconta cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele after school etc.

„Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului”, apare în proiect.

Respectivul împrumut se va acorda sub forma unui credit. Poate fi o tranșă, sau mai multe, în funcție de documentele justificative prezentate la decontare. Creditul se va acorda pe o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Studentul va fi cel care va stabili de comun acord cu finanțatorul o perioadă de grație, nu mai mare de cinci ani, începând cu data de la acordării creditului. Precizăm că acest credit poate fi accesat doar o singură dată.

Ce se întâmplă dacă studentul nu plătește ratele

În ceea ce privește dobânda, precum și cheltuielile privind comisioanele de analiză și gestiune a garanțiilor, acestea vor fi suportate de stat, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Pentru a putea accesa creditul, studentul trebuie să fie însoțit de cel puțin un codebitor, asta dacă nu este angajat. Banii au scopul de a-i ajuta pe tineri privind cheltuielile cu educația, sănătatea, cultura și de habitat.

Vești bune pentru studenții din România! Pot lua 50.000 de lei de la stat. Care sunt condițiile

În cazul în care studentul nu plătește la scandență ratele creditului, sumele plătite de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentând dobânzi, comisioane şi speze bancare, se recuperează de către ANAF în baza titlului executoriu emis de către aceasta.

Ce cheltuieli sunt prevăzute în program

Acestea sunt cheltuielile prevăzute în program:

 1. taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
 2. plata cărţilor, rechizitelor;
 3. costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
 4. taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
 5. achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
 6. plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
 7. plata locurilor de cazare în căminele studențești;
 8. parte/avans din achiziţia unei locuinţe;
 9. cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
 10. decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură.
 11. costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale.
Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.