Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a făcut un anunț important pentru absolvenții de liceu și facultate. Aceștia pot obține ajutor de șomaj timp de 6 luni dacă nu reușesc să își găsească un loc de muncă după ce își termină studiile.

Conform sursei citate, tinerii care au absolvit liceul, postliceala sau facultate promoția 2022 se pot înregistra în evidențele ANOFM pentru a beneficia de mai multe lucruri. De exemplu, aceștia vor primi servicii gratuite de informare și consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesionala, precum si de masuri de stimulare a ocupării, sub forma de prime.

Când pot primi șomaj tinerii din România

În cazul în care tinerii nu își găsesc niciun loc de muncă în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci aceștia vor beneficia de șomaj. Banii se vor acorda numai dacă tinerii nu au reușit să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat.

Un lucru important de precizat este că în cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilita prin reglementările normative in vigoare.

Vești bune! Absolvenții de liceu sau de facultate pot primi 262 de lei pe lună din partea statului. Acestea sunt condițiile

De asemenea, în cazul celor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul e 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență.

Perioada de acordare a indemnizației de șomaj pentru absolvenți este de 6 luni, iar cuantumul este de 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR este de 500 lei).

Cine nu beneficiază de șomaj

Nu beneficiază de șomaj absolvenții care la data solicitării dreptului au fost admiși sau urmează deja cursurile unei forme de învățământ. De asemenea, nu primesc bani din partea statului tinerii care realizează venituri mai mari decât valoarea șomajului. Nici cei care îndeplinesc condiții de pensionare nu vor beneficia de șomaj sau cei care la data absolvirii aveau deja un loc de muncă.

Nu primesc șomaj nici tinerii care refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor.  De asemenea, nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, in condițiile legi.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.