Vești bune pentru toți elevii din România! Liberalii au prezentat un proiect de lege foarte important pentru aceștia.

Mai clar, parlamentarii PNL au prezentat în Parlament un proiect de lege foarte important pentru elevii români. Inițiativa legislativă presupune ca bursele pentru învățământul universitar și preuniversitar să fie plătite elevilor la o dată fixă, lunar și în avans până pe 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă.

1. Ajutor pentru elevii și studenții români

Proiectul de lege propune mai mute modificări la Legea Educației Naționale nr.1/2011. Primul, stabilirea unui termen până la care să se plătească bursele elevilor.

Așadar, plata tuturor tipurilor de bursă pentru învățământul preuniversitar ar trebui să se efectueze lunar, în avans, până la data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă.  Modificări se fac și în cazul burselor din învățământul universitar. Plata tuturor tipurilor de bursă să se efectueze lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă. De asemenea, în prima lună a anului universitar, pentru respectiva lună, bursa să se plătească până pe data de 14 a lunii.

2. Legea ar putea intra în vigoare pe 1 ianuarie 2023

Conform expunerii de motive, liberalii propun plata în avans a burselor elevilor și studenților pentru a-i sprijini pe aceștia la începutul anului școlar/ universitar. De asemenea, un alt obiectiv al acestei legi este de a asigura resursele minime financiare pentru a-și cumpăra ceea ce au nevoie pentru studiu.

Vestea zilei pentru toți elevii și studenții! Se schimbă totul legat de bursele acestora

Se propune ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. În tot acest timp, conform proiectului, Ministerul finanțelor Publice și Ministerul Educației trebuie să-i anunțe pe cei responsabili cu privire la noile schimbări.

3. Cine nu plătește bursele la timp va fi sancționat

De asemenea, parlamentarii PNL propun ca debitorul să fie obligat să plătească dobânda legală penalizatoare dacă depășește limita de plată. Conform parlamentarilor PNL, sunt multe cazuri în care elevii și-au primit banii de bursă foarte târziu, iar acest lucru trebuie să înceteze.

Propunerea legislativă stabilește termenele limită până la care organele deliberative ale autorităților administrației publice locale, respectiv senatele universitare, sunt obligate să stabilească cuantumul și numărul burselor anuale.

 “Norma propusă instituite o nouă garanție de predictibilitate și răspundere publică, necesare în procesul de acordare a burselor la nivel național,” mai scrie în document.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.