“Scoatem examene de admitere, am văzut că scoatem tezele (…) şi, până la urmă, o să ajungem la ideea că şcoala nu mai este importantă, nu intraţi în această capcană, pentru că o şcoală uşoară înseamnă o viaţă grea”, le-a spus elevilor ministrul Apărării Naționale la festivitatea de încheiere a studiilor anului şcolar 2021-2022 şi de absolvire a promoţiei 2022 “Încoronarea de la Alba Iulia – 100” de la Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul”.

Importanța educației

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu este de părere că şcoala “este foarte importantă, chiar dacă uneori societatea îi umileşte pe dascăli, cu salarii penibile, sau cu numiri care nu întotdeauna sunt bazate pe competenţă în managementul şcolar”.

După. întărind importanța rolului profesorilor, ministrul le-a mai spus elevilor militari să fie siguri că pe termen lung câştigă cei educaţi şi cei care muncesc.

“Astăzi, trăim o criză a valorilor în societatea noastră şi o să vedeţi în multe situaţii că succesul buticarului sau al crâşmarului poate să eclipseze pe cel al absolventului care este şef de promoţie într-o şcoală. Vreau să vă spun că acest lucru este valabil pe termen scurt. Pe termen lung nu este valabil acest tip de succes. Pe termen scurt câştigă cei care se descurcă, pe termen lung câştigă cei educaţi şi cei care muncesc. De aceea, cred că este foarte important să nu uitaţi pe dascălii voştri”, spunea Vasile Dîncu la festivitatea de încheiere a studiilor anului şcolar 2021-2022 şi de absolvire a promoţiei 2022 “Încoronarea de la Alba Iulia – 100” de la Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul”.

Întărind ideea că “cea mai importantă competiţie este cea cu voi înşivă”, Vasile Dîncu a abordat și modificările aduse anului școlar.

“Trăim într-o perioadă în care părinţii, de foarte multe ori, şi elevii, şi oamenii politici, îşi doresc o şcoală cât mai simplă, cât mai fără exigenţă. Scoatem examene de admitere, am văzut că scoatem tezele (…) şi, până la urmă, o să ajungem la ideea că şcoala nu mai este importantă. Dragii mei, nu intraţi în această capcană, mai ales cei care sunteţi mai tineri, care nu aţi ajuns încă să fiţi absolvenţi. Pentru că o şcoală uşoară înseamnă o viaţă grea, pentru că competiţia voastră nu este numai cu ceilalţi absolvenţi în viitor în viaţă, e o competiţie globală, e o competiţie cu lumea şi apoi ţineţi minte că cea mai importantă competiţie este cea cu voi înşivă. Competiţia şi egoismul reprezintă boli ale societăţii noastre în acest moment,” a spus Vasile Dîncu.

Elevii trebuie să se aștepte la dezamăgiri

Ministrul Apărării le-a spus elevilor că trebuie să se aștepte la multe dezamăgiri în viitor şi că vor trebui să lupte pentru succes.

“O să aveţi eşecuri. Viaţa nu o să vă aştepte cu flori şi cu siguranţă că va trebui să luptaţi fiecare dintre voi. O să aveţi eşecuri care o să vi se pară de nesuportat, dar încercaţi să suportaţi eşecurile, pentru că la baza tuturor succeselor se află o mare de dezamăgire, un fundament de eşecuri”, explica Dîncu.

Totuși, i-a îndemnat pe tineri să aibă încredere în viitor și le-a spus ca fac parte din elită.

“Această instituţie pe care o absolviţi astăzi este una din pietrele de temelie ale educaţiei militare româneşti (…) Sunt 71 de promoţii care au dat peste 7.000 de absolvenţi cu rezultate excepţionale”, a adăugat ministrul Vasile Dîncu.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.