Lumea se află în cel de-al treilea an de pandemie, iar Organizația Mondială a Sănătății a prezis deja apariția unui alt virus. Epidemia de variola maimuței este un lucru care “ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea”, a declarat duminică președintele american Joe Biden.

Ce este variola maimuței?

Variola maimuței este o boală rară și puțin cunoscută, prezentă în țări europene, inclusiv în Marea Britanie, SUA, Canada și Australia.

Vineri, Marea Britanie a confirmat că numărul de cazuri a crescut de peste două ori, ajungând la 20.

Secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid, a declarat că au fost confirmate 11 cazuri noi și că majoritatea cazurilor au fost ușoare.

Guvernul britanic a cumpărat stocuri de vaccin antivariolic pentru a se proteja împotriva variolei maimuțelor. De asemenea, și Rafila a anunțat că va achiziționa vaccinuri pentru acest nou virus.

Care sunt simptomele variolei maimuței?

Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri musculare.

Odată ce febra dispare, se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului, cel mai frecvent în palmele mâinilor și tălpile picioarelor.

Erupția, care poate fi extrem de dureroasă, se modifică și trece prin diferite stadii înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care ulterior cade. Leziunile pot provoca cicatrici.

De obicei, infecția se vindecă de la sine și durează între 14 și 21 de zile.

Tratament pentru variola maimuței

Focarele pot fi controlate prin prevenirea infecțiilor. Vaccinarea împotriva variolei s-a dovedit a fi eficientă în proporție de 85% în prevenirea variolei maimuțelor. Marea Britanie a cumpărat doze de vaccin antivariolic, dar nu este clar câte injecții ar putea fi administrate. Medicamentele antivirale pot fi, de asemenea, de ajutor.

Ar trebui să fii îngrijorat pentru copilul tău?

Experții spun că nu ne aflăm în pragul unei epidemii naționale și, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA), riscul este scăzut.

Profesorul Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Nottingham, a declarat: “Faptul că doar unul dintre cele 50 de contacte ale pacientului inițial infectat cu variolă de maimuță a fost infectat, arată cât de puțin contagios este virusul. Este greșit să credem că ne aflăm în pragul unei epidemii la nivel național”.

UKHSA îi urmărește pe cei care au avut contacte apropiate cu pacienții pentru a le oferi sfaturi și pentru a-i monitoriza.

Cum se transmite variola maimuței?

Variola maimuței se poate transmite atunci când cineva este în contact strâns cu o persoană infectată. Virusul poate pătrunde în organism prin piele cutanată, prin tractul respirator, prin ochi, nas sau gură.

Până acum nu a fost descrisă ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, dar poate fi transmisă prin contact direct în timpul actului sexual.

De asemenea, poate fi transmis prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțele, șobolanii și veverițele, sau prin obiecte contaminate cu virusul, cum ar fi lenjeria de pat și hainele.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.