Valea Oltului este un traseu pe care atât românii, cât și vizitatorii străini îl iubesc. Chiar dacă zona este mai puțin populară decât Valea Prahovei, acesta nu trebuie ignorată, deoarece este considerată mult mai frumoasă, mai liniștită și plină de peisaje unice în lume.

Dacă îți dorești o călătorie prin România, aici găsești o mulțime de lucruri de vizitat, precum atracții turistice și minuni ale naturii.

Valea Oltului – istorie și curiozități

Valea Oltului începe odată cu ieșirea din Vâlcea și se termină aproape de Sibiu. Este un defileu al râului Olt aflat între Lotru și Munții Căpățânii, cu o lungime de 47 de km. Drumul șerpuit de lângă Olt, are mai mult de 2000 de ani și este considerat o rută strategică care face legătura între Oltenia și Transilvania.

valea oltului obiective

În trecut era un drum important din Dacia, care avea atât funcție militară, cât și comercială. Acest lucru a dus la înființarea unui departament special de poliție care avea misiunea de supraveghere a defileului.

De asemenea, avea rolul de comunicație navigabilă, ceea ce îl făcea cu atât mai util. Aici se găseşte cetatea romană de la Arutela situată între localitățile Căciulata și Păușa, una dintre cele mai spectaculoase destinații.

Castrul roman Arutela este considerat încă din 2004 un monument istoric, ce datează din epoca romană anii 137–138 d.Hr. Vâlcenii încă se adună în acest loc pentru a sărbătorii în mijlocul istoriei și al naturii.

Construită de romani în timpul cuceririi Daciei, traversează Carpații prin defileul Oltului. Odată cu anu 1718, prin documentul numit „Pacea de la Passarowitz”, Imperiul Habsburgic a pus stăpânire pe Oltenia și a deschis pe această rută un drum de 11 ore pentru trăsuri.

Șoseaua a primit numele de „Via Carolina”, după împăratul Carol al VI-lea. Acum apare și poștalionul, un vehicul pentru călători, bagaje sau corespondență, tras de mai mulți cai.

Construirea rutei a fost posibilă doar cu ajutorul boierimii din Oltenia, chiar înainte de intrarea sub stăpânire austriacă, însă a fost menționat în istorie după cel puțin un mileniu jumătate după ce armata romană a lui Traian l-a parcurs.

Drumul roman ținea stânga oltului, iar Via Carolina, numit așa în 1917, a fost edificat pe malul drept. Habsburgii încep aici să construiască biroul imperiale, cetăți și mănăstiri, precum cea de la Cozia.

Au existat de-a lungul istoriei o mulțime de evenimente importante pentru țara noastră, chiar în aceste locuri. În anul 84 d.Hr., Titus Flavius Domițianus, care era împăratul romanilor din acea perioadă, pornește o mișcare de ofensivă împotriva lui Decebal.

Armata trebuie să ajungă la Turnul Roșu, locul unde se afla oastea lui Decebal, iar pentru ca acest lucru să fie posibil sunt nevoiți să parcurgă Valea Oltului. Atunci, dacii le-au ieșit în întâmpinare și i-au prins pe romani în stâmtoare, ceea ce a dus la o victorie mult așteptată.

De asemenea există o legendă care spune că împăratul Traian s-a oprit pe Defileul Oltului pentru odihnă, în drumul lui spre capitala Daciei. În mijlocul Oltului, se poate vedea o fâșie stâncoasă, considerată Masa lui Traian. Aici ar fi mâncat împăratul roman înainte să înceapă cucerirea Daciei.

Din păcate, amenajările hidrografice din timpul comunismului, au dus la acoperirea monumentului cu apă, însă este vizibil în lunile secetoase.

În ceea ce privește Cetatea romană Arutela, ea a fost construită ca un sistem de fortificații, în apropierea Mesei lui Traian. Ruinele cazarmei nu au fost descoperite până în 1892, în timpul săpăturilor arheologice ale lui Grigore Tocilescu. Î

n anii 1970, apa a acoperit construcția, însă astăzi, pe malul stâng al Oltului este o replică a cetății care poate fi admirată de vizitatori.

Prima inițiativă de modernizare a fost făcută de Tudor Vladimirescu, în 1819, când a ajuns supraveghetor al unei moșii boierești.

Curiozități despre Valea Oltului

  • În anul 1848 s-au descoperi izvoarele minerale din stațiunea Călimăneşti-Căciulata de către doi călugări. Printre personalitățile vremii care au trecut prin acest loc se numără și arhiducele Leopold al Austro-Ungariei
  • Consemnările din 1958 ale lui Viorel Brana menționează că pe Valea Oltului a fost găsit aur
  • În 1980 satele de pe malul stâng al râului erau cât pe ce să dispară, pentru că Nicolae Ceaușescu voia să construiască o hidrocentrală în zona Cornetu. Din fericire, proiectul nu a fost inițiat niciodată
  • Parcul Național Cozia este una dintre principalele atracții turistice ale zonei. Rezervația are 17.000 de hectare și include munții Coziei și o parte din Munții Lotrului și Munţilor Căpăţânii
  • În perioada dintre 1387 și 1775, aici au fost ridicate 7 biserici, care astăzi sunt considerate monumente istorice

Valea Oltului – harta stațiunilor

Dacă îți dorești să faci o mică excursie pe Valea Oltului, găsești o mulțime de stațiuni de vizitat, care sunt superbe atât iarna și toamna, cât și în timpul anotimpurilor mai călduroase.

Nu numai că te vei simți aproape de natură și îți poți încărca bateriile cu peisaje și imagini ca scoase din povești, dar vei avea la finalul călătoriei o mulțime de poze spectaculoase ca amintire. Așadar, în cazul în care te hotărăști să pornești spre Defileul Oltului, iată care sunt stațiunile de neratat!

Călimănești Căciulata

Supranumită și „O stațiune pentru patru anotimpuri” este una dintre cele mai populare destinații de pe malul drept al Oltului, situată doar la 18 km de municipiul Râmnicu Vâlcea. Este deschisă pe tot parcursul anului, cu un climat de +19 °C în timpul verii.

Microclimatul zonei a permis o dezvoltare a faunei și florei extrem de bogată, jumătate din suprafața stațiunii fiind împădurită. Aici găsești o mulțime de unități de cazare, Aqua Park, piscine și tratament balnear. 

Băile Olănești

Aici se găsesc doi factori naturali de tratare: cel climatic și cel hidromineral. Băile Olănești au printre cele mai multe izvoare din România, 35 de surse hidrominerale pentru cura internă și externă. În 1873, dr. Carol Davila a trimis mostre de apă la Expoziția Internațională de la Viena, iar acestea au obținut medalia de aur.

Dacă îți dorești să-ți regăsești echilibrul interior, sănătatea și să îți încarci bateriile, aici este locul perfect pentru tine. Poți vizita Biserica Sfântul Pantelimon, Lacurile cu nuferi din Olănești, Schitul Pahomie, Aleea izvoarelor și multe altele.

Băile Govora

Acum 100 de ani, această stațiune era considerată locul cu cel mai curat aer din Europa, unde oamenii veneau pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Aici au fost aduși 120 de militari pentru a-și vindeca rănile, după terminarea Războiului de Independență, lucru care s-a și întâmplat.

Așa a aflat primul ministru din acea vreme, I.C. Brătianu, care a pornit o serie de cercetări asupra apelor minerale. În prezent, stațiunea se află la 20 de km de Râmnicu Vâlcea și se întinde pe o suprafață de aproximativ 370 de hectare, într-o zonă cu dealuri împădurite. Parcul balnear este considerat unic datorită arhitecturii sale specifice.

Horezu

Horezu este un oraș de munte extrem de liniștit, perfect pentru cei care își doresc să se bucure de o vacanță relaxantă. Este renumit pentru arta născută aici din bulgărele de lut. Vei descoperi un peisaj natural neatins de om, înconjurat de munți, dealuri și păduri. De asemenea, în Horezu se află cel mai renumit centru de olărit din țară.

Câineni

Acest sat este cunoscut încă din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. De asemenea, aici s-au purtat unele dintre cele mai mari bătății ale Primului Război Mondial între armatele române și germane.

Valea Oltului – obiective turistice

Valea Oltului are o mulțime de locuri de vizitat pe care le poți descoperi. Acest defileu este plin de peisaje remarcabile pe care trebuie să le vezi cel puțin odată în viață și are o istorie bogată, unde poți să înveți cele mai frumoase lucruri despre România. De asemenea, găsești o mulțime de atracții turistice unice în lume.

Cetatea Turnu Roșu

O fortificație medievală din secolul al XIII-lea, poziționată în satul Boița care a fost construită pentru a apăra Sibiul de o posibilă invazie otomană. Se spune că turnul a fost vopsit în roșu cu sângele turcilor, pentru a-i speria și amenința.

Construcția se afla chiar la granița dintre Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman, de atunci. În 1400 a fost menționată ca punct de vamă spre Valahia. Acum un secol, a fost reconstruit în totalitate și a servit ca punct de carantină pentru cei care veneau din Muntenia.

La poalele turnului se află un cimitir, iar la intrarea lui există o carte cioplită în piatră, iar crucile transmit un mesaj extrem de important despre soldații români. De asemenea, din 1917 și până în 2003, castelul a servit drept cămin pentru orfanii care și-au pierdut tații în război.

Peștera Lacul Verde

Se găsește în partea de vest al Muntelui Stogșoare, explorată în 1978, la o altitudine de 990 de metri. Acesta se întinde pe două galerii. Prima din ele este îngustă, cu o lungime de doar 10 metri, iar cea de-a doua iese în evidență prin măreția ei, fiind acoperită cu blocuri de calcar.

Turnul Spart

Aici a fost purtată o bătălie importantă cu otomanii în anul 1493, în apropiere de Dealul Turcilor. Poți vedea ruinele construcției rotunde care a fost distrusă în mare parte de râul Olt în 1533.

Mănăstirea Govora

Una dintre cele mai vechi mănăstiri din Țara Românească, construită la poalele dealului Coșul Mare, la doar 6 km de Băile Govora. Este un așezământ de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Cornetu

Satul adăpostește singura mănăstire din lume pe sub care trec trenurile. Aceasta datează din secolul al XVII-lea fiind sculptată în piatră de Albești.

Cascada și Cheile Lotrișorului

Cascada este una artificială și a fost construită de muncitorii zonei forestiere și face parte din Parcul Național Cozia. Pentru că nu puteau să amenajeze o cale de acces din cauza apei, aceștia au modificat cursul ei, săpând în munte un tunel de 300 de metri.

Accesul spre tunel se face prin coborârea unor trepte improvizate, iar aici se pot vedea mai multe cascade mici. Aceasta, a devenit singura cascadă din țară care își trece apele printr-un tunel săpat de mâna omului. În zonă mai există Cascada Păușa, aproape de Mănăstirea Stânișoara.

Mănăstirea Cozia

Este o ctitorie a lui Mircea cel Bătrân construită între 1386-1388, foarte accesibilă și extrem de vizitată. Se găsește la 5 km de Călimănești, pe malul drept al Oltului. La 1km de mănăstire se află ruinele Schitului Sfântului Ioan de sub Piatră. Fațada are rozete de piatră și rânduri de cărămidă în stil bizantin, sârbești.

Schitul Ostrov

A fost edificat în anii 1500 și este cunoscut ca lăcaș de cult fondat de Neagoe Basarab. Este considerat primul schit de călugărie din România, unde s-a călugărit mama lui Mihai Viteazu. Aici poți găsi și un muzeu cu obiecte vechi ale artei bisericești.

Castrul Roman Arutela

În această cetate au fost făcute descoperiri arheologice unde s-au găsit monede și arme vechi de mai bine de 2000 de ani. Castrul este ușor de observat chiar din drumul principal.

Muzeul Satului Vâlcean – Bujoreni

A fost deschis în 1974 și se întinde pe 8 hectare. Exact ca Muzeul Țăranului Român din București, are imaginea unei așezări rurale vâlcene, cu biserici, case, școli și obiecte reprezentative acelor vremuri.

Casa memorială Anton Pann

Anton Pann a fost un poet, profesor de muzică religioasă, publicist de origine aromână și compozitor al imnului național al României. Casa lui este modestă, cu piese de mobilier tradiționale zonei Olteniei. Într-una din încăperi este un mobilier pictat spectaculos, iar în cea de-a doua sunt expuse lucrări muzicale ale sale.

Așadar, dacă nu ai vizitat până acum Valea Oltului este momentul să o faci! Te vei bucura cu siguranță de peisajele unice, magice și de istoria bogată care cuprinde întreaga zonă a țării.

Sursă foto:
Shutterstock.com

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.