Se întâmplă la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava. Elevii se pare că sunt extrem de nemulțumiți, deoarece aceștia vor trebui să poarte uniformă începând cu 5 septembrie 2022 pentru a putea intra în școală. Conducerea unității spune că nu este adevărat, iar aceasta este doar o recomandare.

Uniformă școlară obligatorie la Suceava

Conform unui anunț lipit în interiorul Colegiului Național de Informatică “Spiru Haret” Suceava, se pare că, “începând cu data de 5 septembrie 2022 accesul în unitatea de învățământ este permis doar în uniforma școlii.”

Potrivit articolului Edupedu.ro, Virginel Iordache, directorul Colegiului a afirmat că această decizie are doar caracter de recomandare și că dacă nu se respectă nu va duce la sancțiuni sau la excluderea elevilor de la ore.

Potrivit sursei citate, regulamentul de ordine interioară care va intra în vigoare începând cu anul școlar 2022-2023 nu este public, dar cel din 2019 este postat pe site-ul instituției și se prevăd sancțiuni în caz de nerespectare a prevederilor.

De altfel, toți părinții elevilor de la Colegiul Național de Informatică Spiru Haret Suceava au fost informați că “accesul în școală din toamna anului 2022, se va face doar dacă elevul poartă uniforma unității de învățământ.”

Totuși, conform Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, elaborat și aprobat de ministerul Educației, pe baza căruia școlile își creează propriul regulament de ordine interioară, articolul 187, alin 2, “în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea,” notează gândul.

De altfel, școlile trebuie să decidă regulamentul de ordine interioară prin decizii ale Consiliului de Administrație.

Ce susține directorul școlii

“Nu se întâmplă nimic în cazul în care nu poartă uniforma, o să poarte cei care reușesc să se încadreze în regimul școlii. Există o prevedere legală în regulamentul școlii.

Faptul că un elev nu va purta însemnele școlii nu înseamnă că va fi scos de la ore, exclus acest lucru. Eu nu am spus că nu vor intra în școală, repet. Cei care vor purta uniforma este foarte bine, ceilalți or să se discute cu părinții, cu elevii, vor fi primiți la școală ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În nici un caz nu va atrage o sancțiune elevului. Dorim să creăm o atmosferă civilizată în școală în așa fel încât să nu existe diferențe între copii privind ținuta.

Este doar o recomandare. Am plecat de la această prevedere legală pentru că unii elevi vin cu genți Louis Vuiton iar alții nu au săracii după ce să bea apă, ca să spun așa.

Până în 2016 s-a aplicat prevederea, din 2018 lucrurile s-au lăsat mai moi si s-a ajuns la situația în care elevii nu mai purtau uniformă, de aceea am decis să readuc în discuție Consilului această propunere făcută de mine,” transmite directorul Colegiului.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.