Programul de educare în securitate cibernetică UNbreakable România pentru liceeni și studenți a ajuns la ediția 2022 cu apropae 800 de participanți din 40 de județe, ce reprezintă 74 de licee și 35 de universități, conform organizatorilor, ce dezvăluie într-un comunicat instituțiile de învățământ care au înregistrat cel mai bun scor la competițiile ce au însoțit programul.

Ediția acestui an a programului organizat de compania Bit Sentinel și Orange România a implementat 3 probe – o etapă de pregătire, un concurs individual și o competiție pe echipe.

Concursul Individual

Pentru concursul individual, organizat în weekendul 6-8 mai, participanții au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 21 de exerciții,

“dintr-o gamă largă de categorii, de la criptografie, encodare sau hashing, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web, informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT, până la analiza traficului de rețea, inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente, și multe altele”.

Cele mai mai scoruri la concursul individual:

  • Universități: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (5380 puncte), Universitatea Titu Maiorescu din București (4260 puncte) și Universitatea Politehnica din București (4230 punte).
  • Licee: Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu (5380 puncte), Colegiul Național Petru Rareș din Piatra-Neamț (4300 puncte) și Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București (4190 puncte). Clasamentul integral este afișat pe site-ul UNbreakable România.

Concursul pe echipe

La finalul lunii s-a desfășurat competiția pe echipe, în care au luat parte 82 de echipe, competiție menită testării abilităților tehnice, de comunicare, colaborare și schimb de informații. Echipele au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 25 de exerciții.

Echipele cu cele mai bune scoruri:

  • Universități: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (7275 puncte), Universitatea Politehnica din București (6500 puncte) și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (5925 puncte).
  • Licee: Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București (5550 puncte), Colegiul Național Nicolae Bălcescu din Brăila (4000 puncte), și Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika din Comănești (3875 puncte).

După concursuri a urmat o etapă de pregătire în care participanții au primit instruirea teoretică și practică pe platforma tehnică educațională CyberEDU, cu ajutorul a 28 de mentori.

UNbreakable România a apărut în 2020. 27% dintre participanții sezoanelor de anul trecut s-au reîntors la UNbreakable România 2022. Colaborarea cu mediul academic s-a dezvoltat la rândul ei, mult mai strânsă în acest interval, conform organizatorilor: 7 universități din România și-au înscris cursurile și programele de profil pe harta oportunităților de studiu în securitate cibernetică, dezvoltată cu ocazia ediției 2022 a UNbreakable. De asemenea, 8 universități și 4 licee s-au înscris în UNR 24/7/365, beneficiul care oferă participanților acces la resursele de pregătire pe tot parcursul anului, și în afara perioadei competiționale.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.