Ion David Pirneci (33 de ani) este profesorul de istorie care predă folosindu-se de vânători de comori sau reproducerea prin teatru a unor evenimente istorice importante. El predă la școala din comuna Sohatu, județul Călărași, din anul 2016. A devenit profesor deoarece i-a plăcut mereu să interacționeze cu copiii.

Metodele de predare

„Nu trebuie să le predai copiilor foarte multe informaţii, ci trebuie să le dezvolţi competenţele“, spune profesorul pentru „Weekend Adevărul“.

Ion David Pirneci consideră ca istoria nu se predă folosind date și fapte, ci mai degrabă se concentrează pe lucruri din istorie din care ei ar putea învăța spre a avea o viață mai ușoară.

Rezultatele obținute de elevii săi au contribuit la aducerea, în acest an, a titulaturii de profesor merito.

„Practic, copiii trăiesc acele perioade despre care vorbim. Un exemplu este la clasa a VIII-a, când discutăm despre evenimentele din Decembrie 1989. Ei au diverse roluri şi trebuie să ia anumite decizii. De pildă, un elev i-a luat locul lui Nicolae Ceauşescu, iar o elevă a fost Elena Ceauşescu. Au fost nevoiţi să se gândească ce decizii ar fi luat dacă ar fi fost în locul lor“, povestește profesorul.

Copiii sunt mereu încurajați să dezbată probleme la ora e istorie, de multe ori punându-se în locul popoarelor sau personalităților discutate.

Jocurile

Datorită modului de predare atipic al lui Ion David Pirneci elevii nu știu niciodată la ce să se aștepte de la ora de istorie.

De exemplu, pentru a înțelege ce înseamnă izvoarele istorice, profesorul le-a pregătit o vânătoare de comori în care copiii au analizat mai multe monede și alte obiecte arheologice.

În alt caz profesorul le-a prezentat o scrisoare de dragoste din Primul Război Mondial pentru a le fi mai ușor să înțeleagă contextul politic. „Elevii au înţeles astfel că România era extrem de mică în 1914, apoi teritoriile româneşti s-au unit în 1918. Scrisoarea de dragoste a avut rolul de a-i face pe elevi să înţeleagă mult mai uşor evenimentele istorice“, explică profesorul pentru adevarul.ro.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.