Un profesor de matematică a făcut o descoperire foarte interesantă. A fost publicată chiar într-o enciclopedie internațională.

Un profesor de matematică de la un liceu din Focşani a descoperit o formulă de calcul

Mihai Teodor este profesor de matematică la un liceu din municipiul Focșani. Acesta a descoperit o formulă de matematică nouă, pentru calculul sumei produselor tuturor numerelor până la un număr dat și a publicat-o într-o enciclopedie internațională.

“Formula de calcul eu am descoperit-o acum vreo doi ani. E vorba de descoperirea sumei produselor tuturor numerelor până la un număr dat. Lucrul acesta era foarte cunoscut şi nu este deloc greu de demonstrat cu ajutorul unui calculator pentru un ‘n’ concret. În schimb, pentru orice valoare a lui ‘n’, informaticianul nu mai poate să rezolve această problemă şi revine matematicianului această problemă. Matematicianul poate să o facă numai dacă descoperă care este formula şi ulterior să o demonstreze. Ori lucrul acesta nu fusese încă descoperit”, a declarat, pentru Agerpres, Mihai Teodor.

Primul gând al profesorului după ce a descoperit noua formulă, a fost de a o publica într-o cunoscută enciclopedie internațională a numerelor prime. Acest lucru s-a întâmplat cu emoții, spune profesorul. Mai întâi, a trebuit ca problema să se publice într-o revistă de specialitate din România, iar apoi, timp de două luni de zile, problema a fost analizată de mai mulți matematicieni din întreaga lume, pentru a vedea dacă anterior cineva a mai avut o idee asemănătoare.

“Am trimis rezultatul la o enciclopedie americană online, The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences (OEIS)”.

Problema profesorului din Focșani poate fi consultată de oricine pe QEIS, formula de calcul fiind numerotată cu indicativul A061076.

Mihai Teodor are o activitate foarte bună și remarcabilă la clasă, cu rezultate foarte bune ale elevilor săi, conform colegilor săi. Acesta predă la Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” din Focşani și se mândrește cu acest lucru.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.