Pe un grup de Facebook, un cetățean al comunei Lumina a scris despre nemulțumirile pe care le are față de primarul localității. Acesta spune că edilul pune copiii la muncă, sub pretextul unei activități extrașcolare.

Ce spune primarul din Lumina

În urma acestor acuzații de pe rețelele de socializare, edilul spune pentru Ziua de Constanța că este vorba doar de o acțiune cu scop educativ organizată de Garda de Mediu. Mai mult, acesta afirmă că 99% dintre părinți sunt de acord cu astfel de activități și au o impresie foarte bună, iar elevii au purtat echipamente adecvate.

„A fost o acțiune prin Garda de Mediu, prin care copiilor li s-a arătat cum să fie selectat gunoiul. Li s-au dat mânuși, li s-au dat saci, am mers pe cursul unei ape. Ne-am oprit, li s-au prezentat mai multe probleme de selectare și atâta tot. Au avut echipamente, au avut apă cu ei. A fost în scop educativ.

De ce nu spune nimeni că săptămâna trecută i-am dus pe toți la teatru? I-am dus  la fabrica de ciocolată, să vadă cum se face. A plecat de la un cetățean al localității care este ‘prietenul meu’.

Nici nu a fost inițiativa mea, a fost inițiat de Garda de Mediu. Este o acțiune de instruire.

Părinții, 99% spun că acțiunea a fost foarte bună și educativă. Nu a fost o acțiune în care i-am pus pe copii la treabă pentru că nu avem cu cine face.

Săptămâna trecută au avut un autocar pus la dispoziție, iar copiii au făcut meditații gratis pentru examenele care urmează.

Nu are nicio relevanță nebuneala care a ieșit, cum că nu au fost echipați. Am mers 20 metri pe cursul unei ape.

Elevii nu au fost condiționați în niciun fel. Eu le mulțumesc că le arată locuitorilor că avem și responsabilități, nu numai drepturi. Mulțumesc tuturor voluntarilor care vin alătur de noi la acțiunile civice”, transmite primarul.

Acțiuni abuzive asupra copiilor

Asociația Elevilor din Constanța a transmis un comunicat de presă prin care solicită primarului Dumitru Chiru să oprească de urgență acțiunile abuzive asupra elevilor derulate de acesta. În comunicatul redat integral mai jos, se spune faptul că elevii nu au avut parte de echipament adecvat, dar edilul a susținut altceva.

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică acțiunile primarului Dumitru Chiru și solicită oprirea de urgență a acestora!

Un cetățean al comunei Lumina și-a exprimat nemulțumirile față de domnul primar pe un grup de Facebook. Acesta afirmă în postarea sa faptul că primarul comunei supune copiii la muncă, fără echipament special, sub pretextul unei activități extrașcolare.

Elevii au devenit noua si imbunatatita echipa de salubrizare a comunei Lumina, o echipa neplatita ce ţine locul persoanelor ce ar trebui să se ocupe de acest lucru.

Sub pretextul unei „activități extrașcolare”, elevii din comuna au fost nevoiți să se ocupe  de colectarea gunoaielor de pe domeniul public. Mai mult, aceștia au dus la bun sfârşit activitatea în ciuda lipsei de echipamente adecvate, lucru nu doar neigienic, dar și imoral.

Astfel, elevii ajung să muncească, fără să fie remunerați, și fără echipament de protecție. Activitățile extrascolare au un scop propriu, acesta fiind de a ajuta elevii să se dezvolte. În niciun caz nu ar trebui să înlocuiască serviciile de salubrizare ale primăriei.

Solicităm primarului Dumitru Chiru să oprească de urgență acțiunile abuzive asupra elevilor!”

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.