Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, susține că “dacă 50% dintre elevi nu iau bacalaureatul, nu este o tragedie”.

Forța de muncă calificată, principala problemă din România

Daniel Funeriu consideră că forța de muncă calificată e problema principală din România, mai mult decât șomajul. Astfel, mai spune acesta, că miniștrii Educației care au venit după el ar fi trebuit să se axeze pe dezvoltarea „învăţământului dual”.

„Dacă jumătate dintre elevii unei generații nu iau bacalaureatul, nu este o tragedie. Este gresit să ne plângem că doar 50% nu iau bacalaureatul, dacă restul de 50% ies din școală cu o profesie, o meserie bine dobândită,” a spus Daniel Funeriu la Euronews.

Acesta a transmis că dacă un elev nu ia bacalaureatul, nu este nimic tragic, atâta timp cât persoanele s-au orientat către o cale de invățământ profesional.

„Oricine merge, de exemplu, în Timișoara, orașul meu, vede peste tot că e nevoie de forță de muncă. Principala problemă a României este lipsa forței de muncă, nu este șomaj. Și atunci, cei 16 mininiștri care s-au perindat pe această funcție de când am plecat eu n-aveau decât să întărească acest învățământ profesional dual. Nu este suficient întărit și valorizat social învățământul profesional. Asta este problema numărul unu,” a mai spus Daniel Funeriu.

Foarte puțini elevi înscriși la BAC anul acesta

Anul acesta am avut și mai puțini elevi care s-au înscris la bacalaureat în sesiunea iunie-iulie.

CITEȘTE AICI – Vești foarte triste. Din ce în ce mai puțini elevi se înscriu pentru BAC

Anul acesta, peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022. Din păcate, sunt și mai puțini față de anul trecut, când s-au înscris în jur de 133.663, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.