Un cunoscut proxenet din România dă în judecată penitenciarul Aiud fiindcă nu se poate înscrie în clasa a XII-a.

Este vorba despre Ioan Clămparu, un infractor cunoscut sub numele e „Cap de porc”. Despre el se spune că ar fi fost șeful uneia dintre cele mai mari rețele de proxenetism din Europa în ultimii 20 de ani.

Unul dintre cei mai mari proxeneți din Europa, vrea să își termine studiile în închisoare

Clămparu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în anul 2017, însă el se află în detenție încă din anul 2011. El a fugit din România după ce a fost condamnat la închisoare, însă în 2011 s-a predat autorităților spaniole, care au decis să îl condamne la 30 de ani de închisoare. Ajuns în România, el a cerut contopirea pedepselor pe care le avea în alte țări. Așa a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Se pare că interlopul, de 53 de ani, ar putea ieși mai devreme din închisoare, dacă nu va avea fapte negative. Conform unor informații, el ar putea beneficia de eliberare condiționată, după ce va executa cel puțin două treimi din pedeapsă. Ceea ce îl ajută în cazul eliberării condiționate sunt studiile realizate în penitenciar.

Clămparu spune că Penitenciarul Aiud nu i-a permis să își finalizeze studiile

În Penitenciarul Aiud, interlopul a urmat primele  două clase de liceu. Acum, acesta ar vrea să se înscrie în clasa a XI-a. În anul școlar 2021-2022 nu s-a putut crea o clasă de deținuți. Reprezentanții Penitenciarului spun că nu au fost suficiente cereri din partea deținuților pentru a fi formată o astfel de clasă.

Un cunoscut proxenet, supărat că nu își poate termina studiile în închisoare. Clămparu a dat în judecată penitenciarul Aiud

De aceea, el a decis să dea în judecată penitenciarul, fiindcă a considerat că nu este lăsat să studieze. În plângerea pe care a depus-o instanței, Clămparu a spus că este animat de dorința nestrămutată de a-și finaliza studiile înainte de a fi eliberat. După eliberarea din închisoare, el susține că vrea să se axeze pe activități de agricultură.

Ce vrea să facă după ce va fi eliberat din închisoare

”Studiile pe care le derulează în prezent sunt strâns legate de agricultură, acesta fiind şi motivul pentru care acesta a optat pentru această variantă educaţiona”, se menţionează în dosar.

Clămparu a mai declarat că ”educaţia pe care s-a îngrijit să o obţină este singura cale prin care acesta poate să se reintegreze cu adevărat în societate”. Așa va  redeveni un membru onest şi de bună credinţă al țării.

Din nefericire pentru el, Judecătoria Aiud a respins cererea. Magistrații au motivat că Clămparu ar fi putut să ceară transferul în alt penitenciar unde să poată să își continue studiile. De asemenea, judecătorul a recomandat Penitenciarului să continue demersurile necesare pentru organizarea cursurilor şcolare în anii următori în scopul finalizării acestora de către deţinut.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.