Îmi amintesc că am copiat destul de mult în liceu, ba chiar și prin facultate. Acum, mi-e jenă să spun aceste lucruri, dar o fac cu scopul de a-ți arăta de ce copiatul este cea mai greșită metodă de a trece peste un examen.
Mai mult, îți voi da și alternativă la această metodă demodată și fără valoare.
Vreau să te descurajez să mai faci asta! În schimb, îmi doresc să-ți arăt cum să nu mai ajungi în acest moment și să te fac să nu mai vrei să faci asta niciodată.
3 Motive pentru care nu e bine să copiem
De la mare la mic, deși toate motivele sunt în aceeași măsură importante.
1. Copiatul te desconsideră pe tine, ca persoană
Poate este devreme să-ți dai seama de acest aspect, însă îți spun cu toată convingerea că nu mai este cool să copiezi și nici măcar un element de mândrie!
Atunci când copiezi, te arăți public în fața colegilor și a profesorilor, care de multe ori văd sau își dau seama de acest lucru, cu toate că nu îți spun. Prin copiat, te desconsideri și te înjosești în fața oamenilor, iar acesta poate fi un lucru care te poate urmări toată viața, deoarece niciodată nu știi pe unde te poartă drumul.
2. Copiatul are efecte negative pe termen lung
Odată ce te-ai obișnuit cu acest obicei rușinos, vei continua să fii atras în face acest lucru. Ai văzut că a funcționat o dată, o vei încerca și a doua oară și tot așa.
Prin copiat, te vei sabota pe tine însuți! Singura ta obligație atunci când ești elev sau student este să înveți și să te pregătești pentru școală, care de-altfel, tot în beneficiul tău se manifestă.
Menținând acest obicei, nu vei reuși niciodată să fii un om educat, pregătit și capabil de a învăța lucruri în viață. De aceea, atunci când mergem la interviuri de angajare o dăm în bară. Pentru că n-am învățat nimic în școală sau acasă.
Ne-a fost lene și ne-am bazat prea mult pe tehnici alternative, iar orice trebuie să învățăm acum, ocolim, în defavoarea noastră.
3. Copiatul nu te face mai inteligent
Dacă copiezi informația dintr-o carte, unde mai intervine aportul tău în a înțelege și a disemina informația? Să știi că acesta este un punct extrem de sensibil, deoarece capacitatea de a filtra și înlelege ceea ce citim se reflectă negativ în societatea noastră, într-o proporție extrem de mare (analfabetism funcțional).
O metodă mai bună decât copiatul
Dacă vrei să devii o persoană inteligentă, care se descurcă indiferent de situație, încearcă să citești, iar dacă nu înțelegi, să despici firul în patru până ai găsit o explicație. Mai mult, întreabă atunci când nu înțelegi, caută și în alte surse și încearcă să fii pregătit pentru examen.
Pentru a nu mai ajunge în momentul în care să-ți dorești să copiezi pentru a trece un examen sau test, pregătește-te înainte.
Fii inteligent și ia-ți notițe la școală, așează-le pe hârtie într-un mod simplu și construiește-ți idei pe care să le poți dezvolta. Pentru asta, am scris recent despre metode de a lua notițe, ideale pentru a aduce informația într-o structură ideală pentru a înțelege mai bine.
Ce trebuie să reții din acest articol?
⭕ copiatul construiește oameni slabi și nepregătiți
⭕ copiatul distruge mintea și capacitatea de a înțelege
⭕ învață inteligent, organizează și structurează informația pe care o primești
⭕ fii atent la ore, fii curios și pune întrebări atunci când nu înțelegi
⭕ caută alte surse care îți explică informația mai bine decât o primești la școală