Arnulfo Reyes, un profesor de școală primară din Uvalde, Texas, se uita la un film cu elevii săi. Era cu două zile înainte de vacanța de vară. Când au izbucnit bubuiturile puternice, unii dintre copii au întrebat: “Ce s-a întâmplat?” “Nu știu ce se întâmplă. Dar hai să mergem mai departe și să ne băgăm sub masă. Treci sub masă și fă-te că dormi,” a spus Reyes.

Tragedia de la școala din Texas

Aceasta era pregătirea pe care profesorii și elevii de la școala primară Robb o primiseră, cu doar câteva săptămâni înainte, în cazul unui atac armat – și, potrivit lui Reyes, a fost mai mult decât inutilă.

Simțind o prezență în spatele lui, s-a întors și a văzut un bărbat care ținea în mână o pușcă. Intrusul l-a împușcat pe Reyes de două ori, inclusiv o dată în plămâni, trântindu-l la pământ. Apoi a tras asupra elevilor de 10 și 11 ani din clasă, precum și asupra copiilor aflați într-o cameră adiacentă, în timp ce poliția aștepta pe hol.

Când împușcăturile s-au oprit, 19 copii – inclusiv 11 dintre elevii lui Reyes – erau morți. La fel și doi dintre colegii săi profesori.

“Îmi pare atât de rău pentru părinții elevilor uciși, pentru că și-au pierdut un copil”, a declarat Reyes marți la emisiunea Good Morning America de la ABC. “Eu am pierdut 11 în acea zi, toți la un loc”.

Descrierea televizată a masacrului în masă de la școala primară Robb este una dintre cele mai sfâșietoare relatări directe care au apărut în urma celui mai sângeros atac armat în școli din SUA de când 26 de persoane au fost ucise la școala primară Sandy Hook din Connecticut în 2012.

Tragedia din Uvalde, Texas: Victima în vârstă de 9 ani a fost externată din spital

Profesorul a suferit 5 operații

Vorbind de pe patul unui spital din San Antonio, unde a suferit cinci operații și i s-a înlocuit sângele de două ori, Reyes s-a adăugat unui cor tot mai mare de voci care critică răspunsul poliției din Uvalde în acea zi, numindu-i “lași”.

Șeful poliției districtului școlar, Pete Arredondo, a ordonat ca ofițerii săi să aștepte pe un hol din campus în timp ce elevii și profesorii prinși în apropiere implorau operatorii de la 911 să îi salveze de intrus.

Arredondo, care ar fi ajuns la fața locului fără să fi fost trimis de poliți, a crezut în mod eronat că intrusul se ascundea pur și simplu într-o sală de clasă, în loc să ucidă oamenii, au declarat oficialii statului. Arredondo nu a lăsat ofițerii în jur de o oră să actționeze până când agenții de patrulare a frontierei dintr-o echipă tactică specializată au pătruns în clasă și l-au ucis pe atacator.

Ca urmare a crimelor în masă repetate la nivel național, poliția a fost instruită să elimine cât mai repede posibil atacatorii activi, în loc să îi izoleze și să aștepte întăriri. Ofițerii din districtul școlar Uvalde au avut parte de această pregătire. Cu toate acestea, în ziua crimelor de la școala primară Robb, Reyes a spus că a văzut de aproape, în mod tragic, cum ofițerii nu au respectat ceea ce au învățat după o confruntare inițială cu atacatorul.

“Unul dintre elevi… spunea: ‘Domnule polițist, suntem aici, suntem aici'”, a spus Reyes. “Dar ei plecaseră deja”.

Reyes a spus că elevii săi au executat cu curaj instrucțiunile sale, chiar și atunci când intrusul a îndreptat prima salvă de focuri spre ei.

“M-am rugat să nu aud pe niciunul dintre elevii mei vorbind și nu am auzit nicio vorbă o vreme”, a spus Reyes. “Dar apoi, mai târziu, a tras din nou. Așa că, dacă nu i-a nimerit prima dată, i-a nimerit a doua oară”.

Reyes a spus că s-a prefăcut că este inconștient după ce a fost lovit. Acest lucru nu l-a împiedicat pe atacator să îl împuște a doua oară, doar pentru a se asigura că e mort, a spus Reyes.

După ce va fi externat din spital, Reyes a declarat că intenționează să pledeze pentru măsuri de restricționare a accesului la puști precum cea folosită la Robb.

El a spus că diversele exerciții și măsuri de precauție menite să-i pregătească pe elevi și profesori pentru atacatorii activi – inclusiv sfatul de a sta nemișcați sub birouri și programul de alertă de urgență al districtului școlar – au eșuat complet atunci când un ucigaș a sosit cu adevărat.

“Totul s-a întâmplat prea repede”, a spus Reyes.

Nici oficialii școlii sau ai poliției nu au răspuns imediat la comentariile lui Reyes.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.