Începând de anul viitor se vor schimba multe lucruri în sistemul de învățământ din România. Pe lângă faptul că se vor adăuga materii în plus, elevii vor fi notați altfel.
Ministerul Educației a anunțat că începând de anul viitor elevii vor primi doar două note la fiecare materie. Nu va mai fi impus un număr maxim de calificative. În acest context, mediile se vor încheia o singură dată, la finalul anului. Profesorul este obligat în continuare să predea și să evalueze periodic elevii și, de asemenea, inspecțiile vor avea loc periodic.
Presiunea notării, eliminată
Momentan aceste schimbări nu sunt bătute în cuie. Pe 30 mai va fi pus în dezbatere publică un document oficial în care se vor regăsi toate schimbările din următorul an școlar. Ministerul Educației vrea să elimine presiunea notării cu acest proiect. Astfel, profesorii vor fi liberi să predea și să evalueze elevii atunci când vor să o facă.
“Este relevantă o medie la final de an școlar. O medie care să fie făcută din cel puțin 2 note”, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Părerile sunt împărțite în legătură cu această idee. În timp ce unii elevi consideră că măsura aceasta este bună, fiindcă îi ajută să ia în considerare fiecare materie, alții sunt de altă părere. Un elev spune că măsura Ministerului Educației ar bloca elevii, fiindcă aceștia se vor culca pe o ureche după ce vor lua cele două note.
Modalitatea de notare din România, copiată de la francezi
Reprezentanții instituției spun că modalitatea de notare este inspirată de la francezi.
“Profesorii aleg modul în care evaluează şi numărul de evaluări ale elevilor pentru că au calitatea şi capacitatea de a face acest lucru. Vor fi mai puține calificative, dar nu neapărat mai puține evaluări”, susțin specialiștii.
Secretarul de stat în ministerul Educației, Radu Szekely, a declarat că evaluarea se poate face și verbal. De asemenea, ar fi foarte indicat ca un profesor să stea de vorbă cu elevul și să îi spună direct unde mai are de lucrat, ce trebuie să învețe mai bine și unde se pricepe.
Deși nu vor mai exista teze, responsabilii din educație militează pentru două evaluări standardizate, la începutul și la finalul anului.