Nu este ușor să fii profesor în România. În primul și în primul rând, sistemul de învățământ este învechit. În al doilea rând, profesorii încă se plâng că au salariile mici, deși de-a lungul anilor s-a tot vorbit despre asta.

La începutul anului 2022, salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 8%, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Nemulțumiți, dascălii au intrat într-o grevă prin care avertizau că nu se vor mai duce la muncă. Ministrul Educației a anunțat, la începutul anului, după greva profesorilor, că ar putea urma o nouă rundă de negocieri în care salariile dascălilor ar fi putut fi discutate. Momentan nu s-a întâmplat nici acest lucru.

Pentru statul român nu contează studiile pe care le ai

Dacă analizăm salariile profesorilor din țară, mai ales a celor care sunt la început de drum, ne șocăm. Conform WallStreet, cel mai mic salariu încasat de un profesor debutant în România este de 2.397 net, asta dacă are studii superioare de lungă durată. În același timp, un institutor debutant, care are o experiență de până la un an de zile, va avea același salariu ca și în cazul profesorului debutant.

Este o situație frustrantă pentru profesori, fiindcă un lucrător la salubritate, de exemplu, primește mai mult. Același lucru este valabil și în cazul unui vânzător la super-market, care nu are studii superioare neapărat, sau în cazul unui om de serviciu.

Total neașteptat! Ce salariu primește un profesor din România în anul 2022

Cu cât este plătit un profesor în România anului 2022

Așadar, acestea sunt salariile profesorilor din România în anul 2022. Precizăm că suma este salariul brut, ceea ce înseamnă că banii pe care aceștia îi primesc în mână sunt mult mai puțini.

Un profesor care are studii superioare de lungă durată, grad didactic I, primește un salariu brut de 4.372 de lei. Cel care are gradul didactic II primește un salariu brut de 4.235 de lei. Profesorul care are gradul didactic definitiv primește un salariu de 4.144 de lei, iar profesorul debutant este plătit cu 4.098 lei.

Din câte putem observa, nu prea există mari diferențe între salariile pe care le primesc dascălii. Unii pot avea 5 ani de studii, alții până într-un an, salariul e aproximativ la fel.

Studii superioare de scurtă durată

Un profesor cu studii superioare de scurtă durată, grad didactic I, primește un salariu de 4.235. Pentru gradul II, este plătit cu 4.098. Gradul III primește un salariu de 4.052 de lei, iar debutantul un salariu de 4.007.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.