În articolul de astăzi o să tratez un subiect mai delicat, dar foarte important. Vom trece în revist ă tipurile de studenți în funcție de atitudinile lor.
Tu ce fel de student ești și cum îți influențează asta viața de student?
Pentru a fi mai precis, am să fac o scurtă introducere care va face conexiunea cu tipurile de studenți din acest articol. De aproximativ 5 ani, mă învârt în mediul universitar. Particip la evenimente dedicate studenților și sunt implicat în viața de student. Observ mereu că oamenii sunt foarte diferiți atât ca mentalitate, cât și ca aspect. Sunt persoane care se identifică în mulțime cu calitatea de student, altele care pare că rătăcesc prin facultate ca străini. Cei din urmă sunt cei mai mulți și îi poți observa după atitudinea comună și neadecvată.
Fiecare se remarcă prin valorile pe care le-a dobândit de acasă, de la școală, dar și din cercurile în care se învârte. Mă consider norocos de faptul că am primit o educație bună de acasă și sunt de părere că în momentul în care faci parte dintr-o instituție sau dintr-o companie, trebuie să reprezinți acea entitate. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest concept, vă voi spune că această se numește Cultura organizației!
Tipurile de studenți pe care i-am vazut în facultate
1. Călătorul / turistul
Societatea românească a luat-o razna de câțiva ani încoace. Știm cu toții că educația și continuarea studiilor sunt importante, dar nu le înțelegem corect. Astfel, există un procent imens de studenți care fac facultatea degeaba. După absolvire, aceștia practică cu totul și cu totul alte meserii. Părerea mea este, că decât să vii într-un loc în care nu crezi, mai mult de atât nici nu îl înțelegi și nu-ți face plăcere să fii acolo, mai bine ocupă-te de altceva.
Știi de ce? Pentru că încurci alți oameni, pentru că îi faci să se simtă prost și rușinați de atitudinea ta. În momentul în care vii la facultate cu blugii rupți în zece locuri și cu tricouri până la buric, nu ești atent la cursuri, vorbești neîntrebat și crezi că ești mai deștept decât toți din sala, atunci nu ai nevoie de facultate. Ori te schimbi, ori nu ai nicio șansă de a face acest lucru bine, așa că mai bine fugi și învață o meserie!
2. Fățarnicul sau smecherul
Aceștia sunt studenți foarte inteligenți care deseori au succes în viață. Comunicarea și manipularea este punctul lor forte pe care le folosesc la maxim! Scurt aici deoarece eu nu voi suporta niciodată acești oameni și nu voi sta niciodată lângă astfel de oameni. Mi-e rușine de rușinea lor și simt că din cauza oamenilor ca ei merge totul greșit în țara asta. Aceștia sunt studenții care îți fură ție locul de muncă, aceia care fac totul pe cârca ta. Sigur ai căzut și tu în capcana unuia pe timpul studenției sau chiar la locul de muncă.
Eu i-am văzut cum veneau de câteva ori pe an la facultate. Ei făceau bani muncind sau leneveau pe cine știe unde și fără nicio jenă cereau atât cursuri cât și proiecte altor studenți. Altora care veneau la facultate zilnic și care sperau că vor fi cei mai buni și că vor avea succes. Iar apoi își dau seama că au ajutat un leneș care le-a furat locul de muncă la care visa de mult timp! Îndepărtați-vă de astfel de oameni și acordați-le spațiu pentru a munci și singuri!
3. Mediocrul
Această este categoria de mijloc din punctul meu de vedere, din care mulți facem sau am făcut parte cândva. Am făcut și eu parte datorită anturajului prost pe care l-am avut în momentul în care am început facultatea. Un anturaj fără perspective, concentrați pe lucruri de moment și neraționale. Educația de acasă și faptul că eram sportiv m-au făcut să schimb atitudinea și să fac mici progrese, iar acum simt că am trecut în altă categorie și abia aștept să merg și mai departe!
Această categorie are nevoie de îndrumare și de încurajare, deoarece aici se încadrează oameni cu potențial, dar mai puțin curajoși și slabi emoțional. Acei studenți modești, dornici de a învață și de a comunica, dar nepregătiți să fie înconjurați de mulți oameni. Nu se identifică niciodată prin stilul vestimentar și atitudine, dar mereu respectă și ascultă de ceilalți, fiind niște oameni corecți. Am întâlnit peste tot unde am mers acești oameni care deseori pot spune lucruri importante și corecte, dar care nu au curaj. Dacă faci parte din această categorie, îți spun că totul pleacă din mintea ta. Renunță la limitări, nu te mai gândi la ce vor spune ceilalți, nu mai copia pe nimeni, nu mai crede că ești inferior. Nu mai lăsa pe nimeni să te judece greșit și caută să te integrezi în comunități și organizații de studenți.
4. Stresatul
Acești studenți sunt foarte amuzanți, dar toxici. De obicei ei sunt studenți buni și din interesul lor exagerat pentru a fi la curent cu toate noutățile, ajung să intre în panică și să o distribuie și colegilor, în mod eronat. Sunt acei studenți care cer mereu informații de la cei mai mari despre profesori, proiecte și despre orice va urma.
După cum am mai spus-o, opiniile celorlalți sunt subiective și nu reflectă cu personalitatea tuturor. Astfel, stresatul începe și aruncă informații și zvonuri printre colegi și are tendința de a mai înflori un pic orice aude.
Este toxic deoarece este mereu stresat și axat pe a lua note mari și nu pe a înțelege, iar acest lucru s-ar putea să te afecteze și pe tine.
Comportă-te frumos cu ei, dar nu ii bagă în seama. Nu asculta zvonuri și încearcă să descoperi tu dacă este ceva de descoperit.
5. Modelul – Varianta A
Am observat că în majoritatea sălilor de curs există cel puțin câte un student model. Interesat să învețe, acesta pune întrebări profesorului și se remarcă printr-o ținută demnă de instituția în care se află. Cu ochiul liber se vede că toată lumea are încredere în opiniile lui și că profesorul se comportă altfel decât cu cel îmbrăcât în trening. Atitudinea lui este pe măsura aspectului pe care îl are. Acest student are încredere în el, are capacitatea de a susține o opinie și de a răspunde. Este mereu punctual, atât în viața personală cât și cu temele și proiectele pe care le are. Acesta este acel student plăcut de către majoritatea colegilor deoarece îi îndrumă și îi ajută și pe alții.
Nu are niciodată sentimentul că face concurență cu cineva pentru că își știe foarte bine calitățile și drumul în viață. Deseori, acesta este regăsit în rolul de lider.
6. Modelul – Varianta B
La fel ca la punctul anterior, acest student este dedicat și își face bine treaba de student. Însă diferența dintre dintre aceștia este că cel din urmă nu ajută și nu îi îndrumă pe alții. Acesta este mai independent. Nu lucrează bine în echipă, este conștinent de atuurile pe care le deține și consideră că este mai presus decât ceilalți. Acordă ajutorul doar în momentul în care cineva îl cere, dar este direct și te face să îți fie teamă să îi ceri ceva. De obicei acest tip de student este implicat în viața de sportiv sau are o funcție într-o companie. Îi plac lucrurile serioase și nu îi place să se înconjoare decât cu oameni asemănători lui sau superiori.
Atitudinea studentului contează
Aș spune, că atitudinea ta este mai presus de faptul că ești mai mult sau mai puțin inteligent. Cu o atitudine bună, poți ajunge și tu la nivelul celor mai inteligenți. Am văzut cazul în care o echipa trebuia să prezinte un proiect important într-un amfiteatru, în fața a peste 100 de oameni. Echipa era formată din acei studenți inteligenți, muncitori și cu trac de scenă. Îi recunoașteți de la facultățile tehnice, unde trebuie să ai un IQ foarte dezvoltat. Aceștia aveau abilități slabe de comunicare și erau timizi. Printre ei, era unul singur care nu deținea cunoștiințe bune despre proiect și venea din altă zonă de studiu, dar atitudinea și felul său de a comunica au făcut ca prezentarea să fie mai apreciată și mai bine evaluată decât a celei mai bune echipe din concurs.
Aceasta a fost o listă întocmită de către mine și nu este bazată pe teorii psihologice. Reprezintă experiența mea din facultate și cum se văd oamenii prin ochii mei.