Ar putea avea loc schimbări importante pentru adolescenții de 16 și 17 ani. Aceștia ar putea avea dreptul de a vota la alegerile locale și europarlamentare. Proiectul a fost depus recent în Parlament.

Vlad Măntoiu, membru al Asociației Studenților în Științe Politice din cadrul Universității București, a vorbit despre acest proiect. El este conștient de faptul că inițiativa legislativă va avea un parcurs dificil prin Senat și Camera Deputaților, înainte de a devenit lege.

Politicienii nu susțin inițiativa legislativă

Deși nu se așteptau la asta, se pare că proiectul nu beneficiază de un sprijin politic major. Așadar, greul de abia acum începe. Vlad Măntoiu a scris o postare pe Facebook prin care spune că tinerii vor face tot posibilul pentru a convinge actuala clasă politică de nevoia unei astfel de schimbări în bine. Acest proiect reprezintă o reîmprospătare a sistemului din România.

Acest proiect a fost elaborat de trei studenți. Cel care l-a depus în Parlament este Alexandru Kocsis, membru al formațiunii Forța Dreptei. Inițiatorii proiectului spun că votul la 16 ani începe să fie un drept acceptat în statele europene.

„Până la urmă, este şi ceva firesc, natural. Legile României relevă cu claritate că la 16 ani un cetăţean e capabil să fie raţional”, susțin cei trei studenți care au redactat proiectul: Vlad Măntoiu, Andreea-Ioana Bobu și Alexandru-Yuuki Anhara.

România rămâne din nou ultima

Discuția despre dreptul de vot al adolescenților nu este nouă. În anul 2009, politologul Cristian Preda, a vorbit despre acest lucru. Pe atunci, preda era europarlamentar din partea PDL.

În primul rând, spune el, dreptul de vot ține de o logică istorică. Odată cu trecerea timpului, democratizarea societăților a coborât vârsta de la care se poate vota. De exemplu, dacă în secolul XIX se vota pentru prima dată la 25 de ani, vârsta a fost coborâtă până la 18 ani.

Tinerii români de peste 16 ani ar putea avea drept de vot. Se tem politicienii de această schimbare?

Încă din 2009 în Austria deja se vota de la 16 ani, iar în Germania aveau voie să voteze acești adolescenți pentru alegerile locale.

„Nu cred că România poate ieși din acest cerc al comunităților politice europene. În fine, am un argument care ține de relația dintre muncă și identitatea politică. La noi, legea prevede ca orice persoană poate munci de la 16 ani. Este oare firesc ca atunci când poți munci să nu poți vota?”, argumenta Cristian Preda, la acea vreme.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.