Tezele nu vor fi înlocuite de evaluarea standardizată. Ministrul Educației a spus că „ar putea fi înlocuite doar cu evaluările ritmice pe care fiecare profesor le decide la propria disciplină”, la Digi24.

Sorin Cîmpeanu a declarat, după ce a fost întrebat dacă evaluarea standardizată va lua locul tezelor, „Nu. Am spus că renunțăm la obligativitatea tezelor. Tezele ar putea fi înlocuite doar cu evaluările ritmice pe care fiecare profesor le decide la propria disciplină, în raport cu specificul disciplinei, care este construit pe unități de învățare, în raport cu starea elevilor din fiecare clasă. Trebuie să le dăm încredere profesorilor, ei sunt cei care gestionează cel mai bine evaluarea ritmică a acestor evaluări, înlocuirea tezelor și din punct de vedere administrativ vom solicita o singură medie la finalul fiecărui an școlar.”

Propunerea ministrului

Ministrul Educației propune evaluarea standardizată digitală pentru elevii claselor I-VII și IX-XI, fără elevii din clasele terminale. Aceste teste vor fi susținute în cadrul platformei ed-tech a companiei Brio.

„Aș vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid înseamnă ore, în așa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noștri BRIO către care lansez invitație de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică și istorie prin teste care nu vor genera nici note, nici clasificări, nici ierarhizări, ci se vor constitui într-un instrument extrem de important pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar și la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie susinute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unei acțiuni remediale”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței pentru lansarea Raportului Național de Literație.

Eliminarea tezelor

Mai trebuie menționată modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar (ROFUIP), prin care tezele obligatorii vor fi eliminate complet, această modificare o sa fie definitivată până pe 30 mai, conform spuselor lui Sorin Cîmpeanul.

Ministrul Educație susține cu tărie această schimbare, deoarece, luând în considerare rezultatele recente ale elevilor, ,,și-au dovedit, și o recunosc, inutilitatea.” , afirma pe 30 martie Sorin CÎmpeanu.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.