Conform unui recent studiu realizat de Universitatea Stanford din California, se pare că temele afectează sănătatea fizică și psihic a copiilor.
Temele aduc stres în plus pentru elevi
Potrivit studiului citat, 56% dintre elevii care au participat la sondaj, au mărturisit că temele reprezintă principala sursă de stres.
Elevii din Români sunt obișnuiți cu experiența temelor încă din clasa I. Ba chiar mai mult, învățătorii sunt într-o strânsă competiție – cine dă cele mai multe teme pentru acasă este cel mai bun.
Chiar și așa, potrivit studiului, se pare că temele pot duce la lipsa somnului, dureri de cap, pierdere în greutate și epuizare. Singurele activități care-i ajută pe elevi să-și reîmprospăteze mintea și corpul sunt cele extracurculare, unde copiii socializează mult.
Cei care au foarte multe teme de făcut, nu socializă la fel de mult nici măcar cu familia, ceea ce este un lucru destul de grav.
Cercetătorii din California spun că acest lucru îi face pe copii să se simtă izolați și fără un sistem de sprijin și le afectează foarte mult viața de la școală, cât și cea personală.
Părinții sunt cei care sunt alături de elevi și îi vor susține în rezolvarea temelor pentru acasă. Astfel, aceștia simt sprijinul de care au nevoie și pot găsi mai multe resurse pentru a se destinde.
Un profesor sfătuiește elevii ce să facă în vacanță: „Mergeți la înot, călătoriți”
Contactată de Newsweek, Claudia Osiceanu, profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” București, a transmis câteva sfaturi elevilor pentru vacanța de vară.
Sursa citată a luat legătura cu Claudia Osiceanu, profesoară de Limba Română și a întrebat-o despre cum ar trebui proporționat timpul dedicat temelor școlare și petrecerea timpului liber.
Întrebată ce teme consideră că ar fi utile pentru elevi, doamna profesoară a spus că atunci când copilul rezolvă teme, timpul să nu mai este liber. Dânsa mai spune și că ar asocia sintagma teme școlare” cu învățarea formală și cu un timp de învățare și „petrecerea timpului liber” cu învățarea informală, prin experiențe de viață.
Mai mult, aceasta mai spune și că în vacanță, copiii nu trebuie să se concentreze doar asupra temelor, ci aceștia trebuie să mai și călătorească și să vadă locuri.