Diriginții de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava, le-ar fi cerut suma de 60 de lei pe an părinților, de elev, pentru ca instituția să achiziționeze catalog electronic de la o companie privată.

Catalog electronic gratis, care nu e gratis

Liceul este deja pe lista programului pilot de școli care pot folosi catalogul electronic, dar nu are un astfel de program, spune directoarea unității de învățământ contactată de Edupedu.ro. Ordinul de ministru interzice explicit ca un astfel de catalog să fie plătit din banii părinților.

În plus, Sorin Ion, secretar de stat din Ministerul Educației, este de părere că astfel de servicii trebuie achiziționate din banii școlii sau ai primăriei, nicidecum din banii părinților.

Eugenia Trufin, directoarea școlii, spune că „părinții nu sunt obligați să plătească pentru catalogul electronic, dar se pot face donații în Asociația de Părinți înființată de Colegiu”.

Sorin Ion mai precizează de altfel că nu mai au voie profesorii să le ceară bani părinților, mai ales pentru catalog. De altfel, acesta se apără și spune că „nu putem verifica 742 de școli. Mergem pe premisa că atunci când își asumă un lucru, citesc baza legală și-și asumă respectarea ei”.

Colegiun despre care vorbim se pare că s-a înscris în programul pilot anul acesta. Programul permite unui număr de 742 de școli din România să nu mai folosească catalog fizic, clasic, ci să facă pași către digitalizare, să folosească unul electronic. Școala se află pe poziția 665 în listă.

Conform ordinului de ministru, catalogul electronic trebuie să fie achitat de către unitatea de învățământ:

„Unitățile de învățământ asigură din buget propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor sau serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”.

Poziția directoarei

Eugenia Trufin, directoarea Colegiului Economic, este de părere că părinții nu trebuie să achite acest catalog, dar spune ea, cine dorește paote dona în contul Asociației de părinți.

„Nu facem nimic ilegal. Nu am luat decizia fără să consultăm părinții, le-am prezentat la ședințele de final an școlar, au fost informați despre platformă, nu i-am pus în fața faptului împlinit.

Nu sunt obligați (N.R.: părinții), cine vrea să doneze către asociație, noi avem o asociație care funcționează în școală și pot dona, dar nu e obligatoriu. Li s-au prezentat avantajele acestui catalog, părinții au fost consultați anterior au spus că sunt în acord cu acest lucru, pentru că pot vedea mai bine situația mai ales pentru că noi avem mulți părinți care sunt plecați în străinătate la muncă, și aceasta este variantă bună pentru ei. Pot să doneze 6 lei pe lună către asociație. Nu e obligativitate, sunt copii care nu-și permit și nu le cerem. La ședințele cu părinții care au avut loc fizic au fost discutate opțiunile pentru acest program pilot și acest catalog. Nu au fost obligați, poate dintre ei unii au înțeles așa dar așa s-a transmis cine poate cine vrea și are posibilitatea”, spune directoarea liceului.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.