Producătorii locali din județul Brașov de lactate BIO oferă elevilor produse gratuite, în cadrul programului Cornul și laptele.
Odată cu această procedură, toată lumea are de câștigat: elevii care vor consuma lapte de calitate BIO, dar și producătorii care au comenzile asigurate. Astfel, se încurajează foarte mult și producția locală a laptelui.
Gheorghe Râpeanu deține o fermă cu 70 de vaci în judeţul Brasov, la Crizbav.
Ce spune fermierul
“Noi le scoatem vara în pășune, mănâncă iarbă verde și în pășune sunt libere. Noi dăm furaje bio, lucernă, fân, nu dăm chimicale pe terenuri, nu dăm complexe, noi dăm gunoi de grajd, natural. Și asta e diferența, e lapte bio, lapte natural, lapte bun.”
În afară de Gheorghe Râpeanu, alți 31 de fermieri, care sunt organizați în cooperativa, câștigă din distriubirea laptelui BIO în peste 55 de unități școlare din județul Brașov.
Aurel Blaj, reprezentant cooperativă
“Avem două rute de colectare. Cele două rute de colectare pleacă de la Viscri și ajung până la Întorsura Buzăului Avem două cisterne de lapte, ale cooperativei, cu care facem colectarea. Laptele este analizat la moment, înainte de a fi colectat, este analizat. Dacă corespunde în parametri, este recepționat.”
Laptele ajunge fie la instalația de ambalat, fie la cea pentru producerea iaurtului. Cutiile de lapte de iaurt bio ajung mai apoi la elevi. Primăriă plătește 80 de bani plus TVA, pentru fiecare cutie.
Flavia Boghiu, viceprimar Brașov: “În primul rând, copiii vor avea acces la produse de calitate și bio. Având în vedere că oferta a fost câștigată de către o cooperativă, o asociere de vreo 30 de producători locali, este o șansă pentru aveștia, să intre pe piața furnizării produselor lactate bio, în acest fel, să își dezvolte capacitatea.”
Bineînțeles, calitatea lactatelor e verificată și atestată de un organism francez din domeniu, care urmărește de la bun început producția.