Sora unei fetițe de 9 ani, ucisă în atacul armat de la școala din Uvalde, dorește ca legislatorii texani să adopte o legislație privind siguranța armelor și a întrebat de ce au eșuat atât de multe măsuri de securitate.

„Sunt aici implorându-vă să faceți ceva”, a declarat Jazmin Cazares, a cărei soră mai mică, Jacklyn, a fost unul dintre cei 19 copii și doi profesori împușcați mortal în cele 80 de minute pe care atacatorul le-a petrecut în interiorul școlii primare Robb pe 24 mai, înainte ca poliția să ia cu asalt clasa și să-l ucidă.

Extindere a drepturilor la arme de foc

Mărturia ei în fața audierii comune a Comitetului pentru Securitate Internă și Siguranță Publică și pentru Sănătatea și Siguranța Tinerilor a venit chiar în momentul în care Curtea Supremă a SUA a anunțat o decizie care permite o extindere majoră a drepturilor la arme de foc, afirmând că americanii au dreptul de a purta arme de foc în public.

Cazares a declarat în fața unei comisii de parlamentari de stat care analizează modalitățile de prevenire a împușcăturilor în masă că ar putea onora victimele prin adoptarea unor verificări ale antecedentelor de arme și a unor „legi privind steagul roșu” care să permită retragerea armelor de foc de la persoanele care prezintă un risc extrem de mare de a se răni pe ele sau pe alții.

Autorul atacului armat era un fost elev care, la câteva zile după ce a împlinit 18 ani, a cumpărat pușca semiautomată de tip AR-15 pe care a folosit-o în atac.

Sora victime spune că s-a gândit mult dacă să se întoarcă la școală sau nu

În timp ce vorbea cu membrii comisiei, Cazares, care va fi în ultimul an anul viitor, a spus că gândul că trebuie să se întoarcă la școală anul viitor a fost terifiant și a fost o decizie foarte importantă.

„Sunt îngrozită pentru viața mea să mă întorc. Sunt în ultimul an de liceu. Oare voi supraviețui? Este de necrezut. Absolut de necrezut”, a spus Cazares.

Legislativul din Texas, controlat de republicani, a eliminat restricțiile privind armele de foc în ultimul deceniu, chiar dacă școlile au fost asaltate de astfel de atacuri care au ucis peste 85 de persoane în ultimii cinci ani.

Anul trecut, legislatorii au făcut legal ca orice persoană cu vârsta de 21 de ani și mai mare să poată dețină o armă de mână în public fără licență, verificare a antecedentelor sau pregătire.

Sora ei a spus că Jacklyn iubea să cânte și să danseze și că dorea să meargă la Paris când va absolvi. „Era unul dintre cele mai dulci suflete pe care cineva le-ar putea întâlni vreodată”, a spus Cazares, adăugând că acum plănuiește să facă această călătorie pentru sora ei la absolvire.

Jacklyn și verișoara ei, Annabell Rodriguez, erau cele mai bune prietene, făcând parte dintr-un cvintet de colege de clasă foarte unite. Toate cele cinci au murit în timpul împușcăturilor.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.