La începutul pandemiei, Congresul a făcut ca masa de prânz în școli să fie gratuită și universală. Acest lucru se va încheia la 30 iunie. Camera a făcut presiuni pentru a prelungi derogările, dar republicanii din Senat îi rețin. Lucrătorii care se ocupă de mesele de prânz în școli se tem de impactul asupra copiilor în cazul în care derogările se vor încheia.

Republicanii nu vor să prelungească programul „mese gratuite pentru elevi/studenți”

Înainte de pandemie, Jennifer Kapinus, care se ocupă de alimentația unui district școlar din Wisconsin, în mediul rural, se afla în situația de a face ceva ce nu-i place: să se joace de-a recuperatorul de datorii.

În fiecare săptămână, ea se trezea sunând părinții pentru datoriile pe care copiii lor le acumulau în timp ce cumpărau prânzul la școală. Mulți părinți care s-ar califica pentru mese gratuite sau cu preț redus nu au completat niciodată cererile, din diverse motive personale.

Deși „din fericire” districtul nu le-ar fi retras niciodată masa elevilor, a spus Kapinus, ea ar fi trebuit să sune părinții și să trimită scrisori pentru a-i determina să achite datoriile pe care „sincer nu-și permit să le plătească”.

20.000 de dolari datorii

Kapinus nu este singurul: Leah Botko, director de servicii de alimentație publică în Massachusetts, a declarat că în districtul său există în fiecare an aproximativ 20.000 de dolari datorii neplătite de către studenți.

Apoi a lovit pandemia. În 2020, guvernul a luat mai multe măsuri extraordinare pentru a-i menține pe americani pe linia de plutire din punct de vedere financiar, de la cecuri de stimulare la ajutoare de șomaj sporite. Printre acestea au fost incluse și derogări care făceau ca prânzul la școală să fie gratuit pentru fiecare elev.

Derogările au însemnat că elevii nu se îndatorau pentru masa de prânz la școală și nici nu se confruntau cu rușinea de a servi prânzul gratuit sau la preț redus – și că furnizorii puteau extinde alimentele pe care le ofereau elevilor lor.

Dar republicanii blochează reînnoirea derogărilor, ceea ce ar putea duce la un posibil sfârșit al programului la 30 iunie.

În districtul lui Kapinus, cu mesele acum gratuite, participarea a crescut foarte mult. La fel și în cazul lui Botko, al cărui program obișnuia să hrănească aproximativ 40 de copii pe zi. Acum, hrănește cel puțin 280 zilnic.

Cu cât mai mulți copii hrăneau, cu atât mai multe rambursări primeau de la guvernul federal. Districtul lui Kapinus și-a putut permite „să își hrănească copiii mai bine și mai sănătos”, cumpărând carne locală și produse proaspete. Au putut să suplimenteze personalul și să înlocuiască echipamentul. Botko a încheiat un parteneriat cu o fermă locală din josul străzii pentru a cumpăra produse.

Acest lucru ajută economia locală, a spus Botko, și îi ajută pe părinți să se implice mai mult în ceea ce privește prânzul la școală.

Congresul a prelungit programul o dată în 2021, asigurându-se că cei aproape 12 milioane de copii care nu au avut ce mânca la un moment dat în timpul pandemiei ar putea primi mâncare la școală. Dar legislatorii – și, în special, liderul minorității din Senat, Mitch McConnell – au ales să nu reînnoiască programul universal ca parte a pachetului de cheltuieli adoptat în martie care a menținut guvernul deschis.

Cu toate acestea, s-a ajuns la un acord bipartizan pentru a reînnoi un program limitat de derogare care ar asigura că unii copii vor putea primi în continuare mese gratuite pe durata verii.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.