Cercetătorii au făcut noi descoperiri. Inteligeța crește pentru copiii care se joacă jocuri video. Acest lucru contrazice într-o oarecare măsură afirmația conform căreia jocurile sunt rele pentru mințile tinere.

Studiu – Jocurile video sunt bune pentru copii

Deși diferența în ceea ce privește abilitățile cognitive a fost mică și nu este suficientă pentru a demonstra o relație de cauzalitate, este suficientă pentru a fi notabilă, iar studiul a ținut cont de variabile, inclusiv de diferențele genetice și de mediul socio-economic al copilului.

Între timp, privitul la televizor și utilizarea rețelelor de socializare nu au părut să aibă un efect pozitiv sau negativ asupra inteligenței. Cercetarea ar trebui să se dovedească utilă în dezbaterea privind cât de mult timp petrecut în fața ecranului este potrivit pentru mințile tinere.

“Mediile digitale definesc copilăria modernă, dar efectele sale cognitive sunt neclare și intens dezbătute.” Credem că studiile cu date genetice ar putea clarifica afirmațiile cauzale și ar putea corecta rolul de obicei neacoperit al predispozițiilor genetice,” scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Cercetătorii au analizat înregistrările privind timpul petrecut în fața ecranului pentru 9.855 de copii din cadrul studiului ABCD, toți din SUA și cu vârste de 9 sau 10 ani. În medie, tinerii au raportat că petreceau 2,5 ore pe zi uitându-se la televizor sau la videoclipuri online, 1 oră jucând jocuri video și o jumătate de oră socializând pe internet.

Cercetătorii au accesat apoi datele a peste 5.000 dintre acești copii, doi ani mai târziu. În această perioadă intermediară, cei din studiu care au raportat că au petrecut mai mult timp decât era normal jucându-se, au înregistrat o creștere de 2,5 puncte IQ, peste medie.

STUDIU: Jocurile video au un efect neașteptat asupra IQ-ului copiilor

IQ-ul a crescut

Creșterea în puncte a IQ-ului s-a bazat pe performanțele copiilor în cadrul unor sarcini care au inclus înțelegerea lecturii, procesarea vizual-spațială și o sarcină axată pe memorie, gândire flexibilă și autocontrol.

Este important de menționat că, deși studiul a analizat doar copiii din SUA și nu a făcut diferențe între tipurile de jocuri video (jocuri pe mobil versus jocuri pe consolă), este totuși o perspectivă valoroasă asupra jocurilor și a IQ-ului – și susține ideea că inteligența nu este o constantă fixă cu care ne naștem.

“Rezultatele noastre susțin afirmația că, în general, timpul petrecut în fața ecranelor nu afectează capacitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot contribui, de fapt, la creșterea inteligenței”, spune specialistul în neuroștiințe Torkel Klingberg, de la Institutul Karolinska din Suedia.

După cum notează cercetătorii, acesta nu este primul studiu care sugerează că ar putea exista o legătură între timpul pe care copiii îl petrec jucându-se și dezvoltarea abilităților lor cognitive – și se pare că există și alte beneficii asociate jocurilor video.

Echipa din spatele cercetării actuale spune că dimensiunile mici ale eșantioanelor, diferitele concepții ale studiilor și lipsa de luare în considerare a influențelor genetice și socio-economice au dus la rapoartele contradictorii privind efectele timpului petrecut în fața ecranului pe care le-am văzut până în prezent. Acestea sunt limitări pe care acest studiu a urmărit să le minimizeze.

Există o mulțime de factori în joc, atât în ceea ce privește modul în care ar putea fi dezvoltată și formată inteligența, cât și diferitele moduri în care timpul petrecut în fața ecranelor ar putea să ne afecteze corpul și obiceiurile – astfel încât este nevoie de mult mai multe cercetări.

“Nu am examinat efectele comportamentului în fața ecranului asupra activității fizice, somnului, bunăstării sau performanței școlare, așa că nu putem spune nimic despre asta”, spune Klingberg.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.