Este acceptabilă disciplinarea copilului cu palmă? Acest subiect este încă controversat, deoarece mulți adulți sunt de părere că un copil nu poate fi disciplinat altfel. Cercetătorii afirmă faptul că până și cea mai mică formă de violență fizică afectează profund mintea copilului. În România, violența împotriva copiilor are rădăcini adânci în societate: într-un studiu de anul trecut aproape jumătate dintre copii spun că sunt bătuți sau loviți în familie, în timp ce doar 28% dintre părinți recunosc asta.
În urma agresiunii copiii tot nu înțeleg ce au greșit
Un studiu susținut de un grup de cercetători de la universități de prestigiu din Marea Britanie, Canada și SUA, publicat în revista științifică The Lancet, a concluzionat faptul că pedepsele fizice executate asupra copiilor sunt complet ineficiente și nu numai. Îi va afecta pe copii până în viața de adult, iar comportamentul lor doar va deveni din ce în ce mai deviant.
O cercetare realizată de University of Texas, spune că pedepsele fizice nu îi ajută pe copii în niciun fel, ei neînțelegând că acțiunile lor au fost greșite. Acest lucru se întâmplă deoarece de cele mai multe ori nu le este explicat de ce au fost pedepsiți cu o palmă.
De asemenea, chiar dacă primește explicații, copiii sunt în general prea prinși în propriile emoții ca să înțeleagă ce au greșit. Concluzia tristă a studiilor este că în urma pedepselor violente executate asupra copiilor aceștia nu le vor mai repeta din frică, nu pentru că și-au înțeles greșeala.
Stresul este de vină
Stresul părinților este principala cauză pentru folosirea pedepselor fizice. Când părinții sunt stresați, ei sunt mai puțin sensibili la nevoile copiilor lor și sunt mai predispuși să folosească disciplina prin corecție fizică. Un părinte care își lovește ocazional copilul poate ajunge să-l lovească mai des sau să folosească forme mai dure de „disciplină fizică” atunci când devin stresați.