Un studiu a arătat că elevii din clasele primare care au urmat un program de alergare, timp de peste trei luni, sunt mai în formă decât cei care au participat pentru o perioadă mai scurtă de timp.

15 minute de alergare sau de mers pe jos la școală îi face pe copii mai ageri

De asemenea, faptul de a-și lua timp din timpul orelor de curs pentru a alerga sau a se plimba nu a avut niciun efect negativ asupra capacității de gândire sau a stării de bine a elevilor, iar copiii mai în formă aveau o memorie mai bună, au constatat cercetătorii de la Universitatea din Scoția.

Studiul este primul care analizează efectele pe termen lung asupra sănătății psihologice ale programelor de alergare din școli, cum ar fi Daily Mile, care presupune ca elevii să ia o pauză de 15 minute de la ore pentru a face activitate fizică.

Daily Mile, înființat de un director de școală din Stirling, a împlinit 10 ani în aprilie.

Peste trei milioane de elevi din întreaga lume participă în prezent la această activitate

Potrivit Daily Mile Foundation, peste trei milioane de elevi din întreaga lume participă în prezent la această activitate.

Echipa de studiu a colaborat cu școlile și cu întreprinderea educațională Terrific Scientific de la BBC pentru a colecta date pentru cel mai mare studiu realizat vreodată cu privire la beneficiile acestei activități.

Cercetătorii de la Universitățile din Edinburgh, Stirling și Highlands and Islands au observat 6.000 de elevi cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani care au efectuat o serie de teste de funcționare cognitivă. Profesorii i-au îndrumat pe elevi printr-un test de bip pentru a măsura condiția fizică, iar apoi elevii au completat sarcini computerizate pentru a măsura atenția și memoria și au raportat propria stare de bine.

Echipa a folosit ipoteze statistice pentru a analiza impactul programului de alergare pe termen lung asupra cogniției, bunăstării și condiției fizice a elevilor.

De asemenea, au luat în considerare și alți factori, cum ar fi vârsta, sexul și statutul socio-economic. Condiția fizică a avut un impact imediat, arătând un efect mic, dar detectabil, cu o memorie și abilități de gândire mai bune chiar și la elevii care au participat la cursă timp de mai puțin de două luni.

Acest studiu arată beneficiile programelor de alergare din școli asupra condiției fizice și a abilităților mentale, susțin cercetătorii și sunt de acord cu ei.

Dr. Josie Booth, de la Școala de Educație și Sport, spune: „Beneficiile pentru sănătate ale activității fizice, împreună cu beneficiul imediat, care sprijină învățarea, fac ca astfel de pauze de activitate fizică să merite și ar trebui să fie luate în considerare de profesorii de la clasă și de conducerea școlii, precum și de factorii de decizie politică în domeniul educației.”

Cercetătorul Dr. Colin Moran, de la Universitatea Stirling, a adăugat: „Este minunat să vedem că beneficiile pe termen lung ale Daily Mile pentru sănătatea copiilor se văd în munca noastră.”

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.