Începând din această toamnă, studenții vor putea beneficia de credite cu dobânzi mici, este anunțul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Coordonatorul biroului de presă din cadrul Unirii Studenților din România, Alexandru Rădulescu, a lămurit despre ce este vorba în respectivul proiect. Amintim că s-au mai oferit astfel de oportunități pentru tineri în anii trecuți, însă acum câteva lucruri sunt diferite.

Ajutor pentru tinerii studenți

Alexandru Rădulescu spune că noutatea de anul acesta este că avansul pe care trebuia să îl aibă studenții când își făceau creditul nu mai este necesar acum.

 „Consider că aceste credite ar fi chiar un ajutor real având în vedere să se dorește și modificarea acestora”, a declarat acesta.

Mulți studenți nu își permit să își finalizeze studiile

Rădulescu este de părere că aceste credite trebuiau oferite de mult, fiindcă studenții duc lipsă de bani, iar uneori ajung în situația în care trebuie să renunțe la facultate. Alții nu își permit să urmeze studiile unei universități la care visează de când sunt mici. Din acest motiv, ei sunt obligați să rămână în orașele lor. În unele sunt universități, în altele nu.

De asemenea, Alexandru Rădulescu mai explică faptul că Ministerul Educației trebuia deja să creeze o strategie și să includă și un prag de venit pe care studenții să îl aibă după ce termină studiile.

„Să explic. Poate studentul se va angaja și va avea un venit minim pe economie, iar ulterior nu își va putea permite să plătească și acea rată pe care el și-a creat-o. Să nu necesite, din nou, altă finanțare ca să reușească să plătească acele rate”, a mai explicat tânărul.

Vești extrem de bune pentru toți studenții din România! Se întâmplă din toamnă

Rădulescu: Această oportunitate trebuie să ajungă și în zonele defavorizate

În momentul în care va fi implementată această măsură, este important să se pună accent și pe informare. Această oportunitate trebuie să ajungă și în zonele defavorizate, iar toți studenții trebuie să aibă acces, a concluzionat Rădulescu.

Reamintim că în urmă cu câteva zile Guvernul a anunțat câteva măsuri economice importante pentru români. Acestea au scopul de a-i ajuta pe oameni să facă față vremurilor grele pe care le trăim în prezent.

Printre măsuri, se regăsesc și cele pentru studenți. Astfel, se vor acorda 500 de milioane de lei pentru tineri și studenți, fiind vorba despre două programe. Primul este programul Family, care presupune credite de până la 75.000 de lei și Student Invest. Aici, creditele pentru studenți pot ajunge la 50.000 de lei.

Cîmpeanu: Educația are nevoie de sprijin mai mult decât oricând

Sorin Cîmpeanu a declarat că Educația are nevoie de sprijin mai mult decât oricând. După o întâlnire pe care a avut-o la Luxemburg cu conducerea Băncii Europene de Investiții, s-a ajung la concluzia că această instituție poate finanța credite pentru studenți.

„Credite evident cu dobânzi avantajoase și mai cu seamă fără existența sau necesitatea unor garanții din partea studenților. Acest lucru a împiedicat până acum acordarea de credite pentru studenți. Suntem în discuții pentru înlăturarea acestui impediment și pentru posibilitatea de acordare de credite celor care doresc să studieze în România”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.