Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ieri ( 26.05. n.r.) că în ședința de Guvern au fost adoptate mai multe măsuri importante pentru Educație.

Una dintre măsuri este destinată elevilor care au fugit din calea războiului provocat de Rusia în Ucraina. Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii care vin din Ucraina se vor putea înscrie la liceu fără a mai fi nevoie să dea examenul de Evaluare Națională, pe locuri suplimentare celor ale elevilor români.

Sprijin pentru elevii din Ucraina

Aceasta este o modalitate de sprijin pentru elevii ucraineni care își doresc să continue studiile liceale, în învățământul de la noi din țară, spune ministrul Câmpeanu.

„Astfel, pentru anii şcolari 2022-2023 şi 2023-2024, cetăţenii ucraineni cu statut de elev în sistemul naţional de învăţământ românesc, au dreptul să se înscrie în clasa a- IX-a, fără susţinerea evaluării naţionale, pe locuri speciale, şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Sprijin pentru elevii refugiați din Ucraina: Pot intra fără examen la liceu

Crește valoarea premiilor pentru elevii olimpici

De asemenea, în cadrul ședinței de Guvern au fost adoptate mai multe măsuri importante pentru elevi și profesori. S-a decis, de exemplu majorarea premiilor pentru olimpiadele naționale. Așadar, un elev care a luat premiul I va primi 1.000 de lei. Premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 va fi de 500 de lei iar mențiunea va fi de 300 de lei.

Ministrul a mai anunțat că s-a dublat alocația zilnică pentru cazare și masă pentru fiecare participant la olimpiade. Astfel, de la 100 de lei, alocația va fi de 200 de lei. O altă măsură luată de guvern este ca performanța elevilor la olimpiadele internaționale să fie recunoscută indiferent de școala de unde provin. Astfel, pentru prima oară se vor acorda burse de performanță și pentru elevii din școlile private.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.