În ultimii ani a scăzut cu 10% gradul de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare La Universitatea Politehnica Timişoara, pentru că din sistem au ieşit foarte mulţi profesori, atrage atenția rectorul UPT, Florin Drăgan: “Săptămânal ne întâlnim la universitate cu un nou investitor, însă nu putem produce mai mulţi absolvenţi pentru că nu mai avem cadre didactice,” spune rectorul, potrivit Agerpres.
Problema
Potrivit Agerpres, birocrația stufoasă descurajează specialişti care doresc să se angajeze în universităţi. În prezent România suferă de cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare.
Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara este de părere că dacă nu sunt luate măsuri într-un timp scurt, atunci o să existe o criză atât în sistemul universitar, cât şi în piaţa muncii.
“De multă vreme discutăm cu specialişti din anumite domenii, sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani şi vor să dea ceva înapoi universităţii, doresc să se angajeze la noi, însă nu putem să îi aducem decât prin plata cu ora. Nu putem să îi angajăm pentru că nu au publicate anumite articole ştiinţifice, deşi experienţa lor din piaţă – în opinia mea – este la fel de importantă. În prezent, dacă Bill Gates vine să îl angajăm la Universitatea Politehnica Timişoara, nu putem să o facem pentru că nu îndeplineşte grila de concurs sau nu are un îndrumător de laborator. În ultimii zece ani, doar în doi ani am avut uşoare creşteri de cadre didactice titulare, în schimb, în restul anilor am avut scăderi, în medie câte 15 pe an”, susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
Soluția?
Florin Drăgan este de parere că universitățile au nevoie de ajutor când vine vorba de creșterea numărului de absolvenți. După spusele lui:
“Se impune implementarea unor politici publice în zona demografică pentru că deja avem o scădere importantă a numărului de studenţi comparativ cu 2010. O altă scădere, în timp ce piaţa muncii are nevoie de mai mulţi oameni, va crea o criză în companii. Este nevoie şi de un ajutor dat universităţilor de a atrage studenţi străini. Asta ar însemna şi taxe mai mici pentru studenţii extracomunitari, pentru că la noi acestea depăşesc 2000 de euro pe zona de inginerie, în timp ce în ţări precum Germania sau Danemarca, studentul stăin nu plăteşte nicio taxă. Normal că acel tânăr va alege să meargă acolo, în detrimentul României. Această ultimă soluţie poate crea un efect într-un viitor apropiat, de 2-3 ani. De asemenea, se vorbeşte despre o nouă lege a educaţiei. Din start aceasta trebuie să conţină posibilitatea obţinerii unor microcredite şi posibilitatea obţinerii unei duble diplome europene”, a afirmat Florin Drăgan.