Un expert în resurse umane este de părere că facultatea nu îți garantează neapărat un viitor și ne mai spune că o meserie precum cea de sudor îți poate aduce 1.000 euro lunar.

Două noi clase de învățământ profesional

Companiile din afara țării, dar și din România sunt în căutare de studenți care vor să învețe o meserie de viitor. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să se înscrie la un liceu în sistem dual.

Astfel, începând cu anul școlar 2022-2023 vor exista două noi clase de învățământ profesional în sistem dual în București și în Constanța. Cine urmează aceste școli, va avea calificarea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze.

Deficit mare de mecanici, bucătari, meseriași

În România există un foarte mare deficit de mecanici, bucătari, meseriași, etc. Învățământul dual va ajuta foarte mult aici, deoarece toți elevii care optează pentru acest tip de învățământ vor încheia un contract cu statul, dar și cu operatori economici care le garantează o bursă de studii.

CITEȘTE ȘI – Ce Salariu Are Un Mecanic Auto Începător Care Tocmai A Terminat Liceul

1.000 de euro/lună doar cu liceul terminat

Lavinia Țurcanu, specialist în resurse umane a explicat pentru Ziare.com ce tip de meserii caută în România.

Întrebată dacă o astfel de meserie merită să îi acorzi timp, aceasta a răspuns că nici nu se pune problema. Mai mult, Lavinia a spus că după 3 ani de studiu, un sudor poate ajunge la 4.000 de lei/lună în România, iar în afara țării, poate ajunge să câștige și 3.000 de euro/lună.

“Merită o astfel de meserie?” – „Sigur că merită. Vă dau un exemplu. O meserie care se poate învăța în acest sistem dual este meseria de sudor. După 3 ani de studiu, un sudor poate ajunge să câștige 4.000 de lei. Și dacă vrea să lucreze în străinătate poate să câștige aproximativ 3.000 de euro. Pe când un absolvent de studii superioare care termină o facultate, și nu își găsește un loc de muncă pentru domeniul în care a studiat, poate să ajungă să fie barman, vânzător sau orice altă meserie, și să câștige 2.000 de lei, față de 4.000 de lei cât ar câștiga un sudor”, a spus Lavinia Țurcanu pentru ziare.com.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.