Secretarul de stat a garantat că datele copiilor și profesorilor implicați nu vor fi stocate de către platforma privată folosită de Ministerul Educației. Solicitarea raportului de evaluare generat de platformă poate sau nu să fie executată de profesor, însă acesta nu conține nicio dată sau cod al unui anume copil.
Sorin Ion a spus că rolul acestei testări este să observe eficacitatea curriculumui, iar rezultatele testării vor influența în mod direct ce și ce nu ramâne în programa școlară.
„Cauza pentru care copiii nu și-au însușit acele competențe poate să fie modul de predare, dar poate să fie de la origini și de la faptul că, poate, acele conținuturi care vizează competențele nu ar trebui să fie acolo. Poate nu sunt la locul lor. Poate nu sunt adaptate cum trebuie nivelului de vârstă și atunci trebuie să reorganizăm programa școlară”, a mai spus oficialul conform EduPedu.ro.
Rezumatul interviului
Secretarul de stat a declarat că aceste evaluări nu ar trebui să fie văzute ca altceva înafară de teste și că trecerea lor în catalog nu este necesară. Sorin Ion insistă ca testele să fie susținute în timpul orelor de curs, de preferat în timpul aceleiași materii cu a examenului, de exemplu examenul la română trebuie să fie susținut în ora de română. A mai adăugat că testele nu sunt facultative, mai mult de atât, sunt necesare și când a fost întrebat dacă parinții elevilor pot refuza aceste teste răspunsul lui a fost că elevilor nu le pasă dacă susțin examenul pe o platformă privată.
Context în plus
Monitorul Oficial a publicat vinerea săptămânii trecute un ordin de ministru care spune următoarele: “la nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic”. Platforma companiei private ,,Brio” va fi folosită pentru executarea testărilor.