Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că pe baza rezultatelor testării standardizate pilot, se vor modifica planurile cadru pentru liceu începând cu luna septembrie 2023.

Testarea standardizată se va da pe dispozitive electronice, proprii sau ale școlii, la materiile limba română, matematică și Istorie. Nu este obligatorie și nu se vor pune note, iar fiecare elev va da câte 2 teste în zile diferite.

Sorin Cîmpeanu spune că evaluarea standardizată din programul pilot va ajuta specialiștii din educație să elaboreze planurile cadru de învățământ de la liceu și astfel, să mai aerisească materiile.

Modificări radicale în sistemul de învățământ

Întrebat dacă va schimba modul în care se face școală în România, în funcție de hibele care se vor descoperi în urma acestor testări, Cîmpeanu a răspuns:

“Schimbând fiecare profesor lucrurile în așa fel încât să poată să intervină în punctele semnalate ca fiind slabe deja se produce o schimbare la nivel de sistem, pe de altă parte împreună cu experții în educație vom vedea ce măsuri se impun la nivel general la nivel de reglementări dată normative sub secvente”.

De asemenea, oficialul spune că deja are semnale la modul general unde ar trebui să existe schimbări, însă testările respective vor arăta ce trebuie făcut pentru fiecare materie în parte.

Sorin Cîmpeanu: Materia este prea stufoasă. Se va mai aerisi din 2024

„E nevoie să generalizăm acest sistem, se lucrează la standarde de evaluare pentru fiecare disciplină și aceste lucruri vor fi disponibile începând cu anul 2024, așa sunt prevăzute, iar până în anul 2027 să se generalizeze această evaluare, repet fără a diminua niciun fel rolul profesorului, ci dimpotrivă consolidând rolul profesorului”, a mai declarat oficialul.

Sorin Cîmpeanu: Materia se va mai aerisi din 2024

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a declarat că și el este de părere că materia, mai ales la matematică, este prea stufoasă, și vrea să schimbe acest lucru. Astfel, din anul 2023, materia se va mai aerisi, promite oficialul.

„Cele două obiective majore sunt susținerea performanței și excelenței pe deoparte, și pe de altă parte, susținerea echității în educație, accesului la o educație de calitate pentru toți copiii acestei țări”, a mai explicat oficialul.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.