PFA-urile sunt o posibilitate pentru profesori spre a plati impozite pe meditații, conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. După ce a fost întrebat de Euronews România dacă ar fi o idee bună să-și facă PFA-uri odată ce meditațiile vor fiscalizate, Cîmpeanu a răspuns „fără să-mi depășesc limitele de competență ca ministru al Educației, da, cred că este o soluție de bun simț. Dacă ai dorința și energia necesară prestării acestor activități, este o modalitate transparentă de a face PFA și de a plăti impozit aferent”.
Gestionarea meditațiilor
„Fiscalizarea poate fi oportună, mai ales că serviciile educaționale sunt scutite de plata TVA-ului, deci am înțeles că ar fi un impozit rezonabil pentru aceste activități, pentru cei care își declară această activitate”, a explicat ministrul Educației.
Ministrul a mai spus că un sistem de educație fără meditații nu poate exista.
„Am putea vreodată să ajungem acolo? Nu, pentru că meditațiile sunt un lucru curent în orice sistem de educație, chiar și în cele mai bune sisteme de educație. Știu exemple concrete. Problema noastră este să nu încalce etica, să nu intri într-un conflict de interese, să faci meditații acasă și în același timp să notezi, la clasă, copiii”, a spus Cîmpeanu.
Meditațiile sunt imorale
Se auce în discuție faptul că nu toate familiile își permit meditații.
„Meditațiile nu sunt de natură să sprijine rezolvarea problemelor de echitate, din păcate. Ele sunt un lucru pe care nu poți să-l împiedici. Nu poți să împiedici un părinte să investească în educația propriului copil. Nu sunt genul de activități care să rezolve problemele de acces echitabil la educație (…) Subiectul meditații nu susține echitatea, pentru că la meditații vor avea acces acei copii ai căror părinți au posibilitatea și dorința să meargă. Noi trebuie să-i sprijinim pe ceilalți, care n-au această posibilitate, pentru a permite accesul egal la educație”, a declarat Cîmpeanu.