Sorin Cîmpeanu a lăsat impresia că schimbarea referinței pentru bugetul Educație este o posibilitate, la Forumul Educației Financiare. Schimbarea va fi din procent al Produsului Intern Brut, în procent din bugetul consolidat, și că “Educația ar putea primi 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli, nu pe venituri.” Trebuie luat în calcul faptul că legal, prin Legea educației naționale, bugetul educației este stabilit în funcție de Produsul Intern Brut, anume 6% din PIB, procent ce până acum nu a fost respectat.
Buget pentru Educație
Sorin Cîmpeanu a declarat în cadrul Forumului Educației Financiare, că susține ideea de a raporta bugetul Educației, la bugetul consolidat, și nu la procent din PIB.
“Îi mulțumesc colegului meu, ministrul de finanțe, Adrian Cîciu, pentru că nu numai că va susține educația financiară, dar va susține educația în general, pentru că am înțeles, în privat, ce-i drept, că tocmai am găsit un susținător pentru că Educația să primească 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli, nu pe venituri,” a specificat ministrul Cîmpeanu în finalul discursului său.
Această declarație a fost dată în contextul în care recent, Dragoș Atanasiu, co-fondator al SuperTeach a afirmat că mediul de afaceri o să se lupte pentru ca bugetul educației să ie de 4,7% din PIB sau 15% din bugetul României.
“Mediul de afaceri s-a trezit și spune acum: dacă nu investim azi în educație, vom investi mâine în penitenciare”, a spus Atanasiu în cadrul Conferinței “Provocările viitorului în educație”, organizată de Asociația SuperTeach la Târgu Jiu.
Ce înseamnă schimbarea propusă de ministru?
În prezent, bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2022 este de 29,98 de miliarde de lei, adică 2,28% din PIB pe baza PIB-ului prognozat de Comisia Națională de Prognoză, cu un an în urmă, și folosit pentru construirea bugetului pe 2022. Este cea mai mică alocare din ultimii 3 ani și reprezintă mult sub jumătate din ținta stabilită prin Legea educației naționale din 2011, care prevede, la articolul 8, că educației trebuie să i se aloce minimum 6% din Produsul Intern Brut.
Statul are un buget stabilit de 216,4 miliarde de lei. Raportat la acest buget, bugetul actual al educației, aflat mult sub pragul prevăzut de lege, înseamnă 13,85% din veniturile la buget, adică foarte puțin sub totalul invocat acum de ministru ca aspirație pentru un buget potrivit pentru sectorul educației.