Ministrul Educației a specificat că „a cerut imperativ” analiza situașiei celor peste 40.000 de elevi care în ciuda faptului că au fost înscriși în clasa a XII-a în septembrie 2021 nu s-au regăsit și printre înscrișii la examenul de Bacalaureat. Anunțul a fost făcut la DigiFM.

Eșecul dramatic

Cîmpeanu consideră ca fiind „mai mult decât un eșec, este dramatic” faptul că din Generația 2022, care a început cu aproximativ 204 mii de copii în anul 2010, la intrarea în clasa I, doar 84.880 de elevi au reușit să promoveze Bacalaureatul. A fost răspunsul ministrului la o întrebare a moderatorului emisiunii, Adrian Cojocaru.

Ministrul a adăugat că „aș vrea să fie luați în considerare și copiii care au ales să meargă în învățământul profesional, în școli profesionale și asta îi duce pe o altă rută care din păcate, în prezent, nu se finalizează cu examenul de bacalaureat”.

Ce a declarat Sorin Cîmpeanu la DigiFM

În cadrul unui interviu la DigiFM, Cîmpeanu a declarat următoarele:

„Cu siguranță este mai mult decât un eșec, este dramatic. Știind foarte bine trendul demografic, știind foarte bine problemele generate de migrație și, din păcate, am amintit deja problema abandonului școlar. Însă aș vrea, multă lume se pricepe, poate am și eu șanse să vă explic următorul lucru. Cei care au susținut Bacalaureatul anul acesta sunt cei înscriși la bacalaureat sunt 126.000, 111.000 din promoția curentă și 15.000 din promoția anterioară. Deci 111.000 din promoția curentă. Înainte de contestații 89.000 au promovat Bacalaureatul, aș vrea să subliniez că sunt cu 3.000 mai mult decât anul trecut în condițiile în care am avut cu peste 7.000 mai puțini candidați. Candidații sunt din ce în ce mai puțini.

Revin la cei 111.000 din promoția curentă care s-au înscris la Bacalaureat. Acești 111.000 în anul 2018 au intrat în liceu. Știți câți au intrat în liceu cu note peste 5 în anul 2018, vă spun eu: 105.000. Deci, să vedem filmul. 105.000 elevi au intrat în clasa a IX-a, în anul 2018, cu note peste 5. Din acești 105.000, au reușit să se înscrie la Bacalaureat. 111.000. Asta înseamnă că peste cei 105.000 care au avut note peste nota 5 atunci când au intrat în clasa a IX-a s-au adăugat și o parte din cei 142.000 care au intrat în total, înseamnă că am avut un număr important de elevi care, deși au intrat cu note sub cinci au reușit să-și încheie situația școlară și să intre în examenul de Bacalaureat. Asta se întâmpla în urmă cu patru ani. Dacă derulăm filmul înapoi cu alți 8 ani, sigur că o să ajungem la problema abandonului școlar.

Moderator: Mai mult de jumătate au abandonat, au plecat din țară, pur și simplu…

Sorin Cîmpeanu: Sunt foarte multe motive. Spun acest lucru: aș vrea să fie luați în considerare și copiii care au ales să meargă în învățământul profesional, în școli profesionale și asta îi duce pe o altă rută care din păcate, în prezent, nu se finalizează cu examenele de bacalaureat.

Moderator: Aveți date în prezent despre câți copii au plecat din țară în această cohortă, câți sunt în profesionale și câți au abandonat pur și simplu școala?

Sorin Cîmpeanu: La Ministerul Educației avem date ce țin de sistemul de educație. Datele care țin de tinerii care au plecat din țară nu se găsesc la Ministerul Educației. O interconectare a bazelor de date este absolut necesară, pentru că atunci când într-o anumită circumscripție căutăm să vedem care este populația școlară care va intra în clasa pregătitoare, lucrurile se fac deloc conform cu ceea ce ar trebui să se întâmple în secolul XXI. Ar trebui să existe o interconectare de a bazei de date de la evidența populației cu baza de date a Ministerului Educației, acest lucru nu există. Deci cu atât mai puțin pot să vă răspund la întrebarea „câți au plecat din țară?”.

Pot să vă răspund, însă, la întrebarea „câți se regăsesc în sistemul de educație?”. În cursul zilei de astăzi am solicitat imperativ să avem o situație cu privire la diferența dintre cei care au început clasa a XII-a, în total în învățământul de stat și învățământul particular. Sunt 152.000 de elevi care au început clasa a XII-a în septembrie 2021. Elevi care ar fi trebuit să ajungă la Bacalaureat. în evidențele Ministerul Educației sunt 152.000. (…) Și au ajuns 111.000, pentru că ceilalți 15.000 sunt promoții anterioare. Deci, practic față de cei 148.000 Învățământ de stat și 4.000 învățământ privat, diferența de 40.000 este dată de cei care pe perioada crizei sanitare s-au îndepărtat de școală și nu au mai revenit în școală și elevi care, deși au revenit în școală, deși au încercat să promoveze disciplinele astfel încât să aibă mediile încheiate pentru a se putea înscrie la examenul de Bacalaureat, nu au reușit să facă acest lucru. Situația pe care am cerut-o astăzi se referă tocmai la această… la vizibilitatea, evidențierea acestei diferențe: câți au încercat și nu au reușit să promoveze. Vom avea, la sfârșitul zilei de astăzi această situație. Nu e simplu de făcut, trebuie la nivelul fiecărui județ, fiecare școală se raporteze fiecare clasă și situațiile școlare ale fiecărui elev, dar e datoria noastră să facem și să anunțăm public aceste rezultate”.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.