Sorin Cîmpeanu specifică iarăși, pentru a doua oară în aceeași lună, că media de gimnaziu din cei 4 ani nu trebuie să mai fie luată în calcul pentru media de admiterea la liceu. A fost mult mai clar de data asta, când a declarat că: “Este în dezavantajul elevilor să iei în calcul această pondere a notelor din gimnaziu pentru că nu mai pot să faci niciun fel de diferență între cei care au note între 9 și 10, conforme cu competențele pe care le posedă și ceilalți elevi care au note între 9 și 10 și nu au nicio legătură cu ceea ce trebuie să însemne un elev de 9 și 10,”, pentru TVR.
Interviul cu ministrul
Ieri de la TVR, atunci când s-au anunțat rezultatele de la Evaluarea Națională 2022, Sorin Cîmpeanu a specificat clar situația în care relevanța mediei de gimnaziu se păstrează.
Moderator: Intenționați să renunțați la ponderea mediei generale din gimnaziu pentru media finală la admiterea la liceu?
Sorin Cîmpeanu: Ce argumente am avea s-o păstrăm în condițiile în care în care am văzut bine lipsa de relevanță notelor acordate mai ales în acești ani de doi ani de criză sanitară. De ce aș mai susține să se ia în calcul cu anumită pondere, note care sunt complet irelevante pe perioada de criză sanitară?
Reamintesc faptul că note peste 8.50 care în mod normal erau într-o pondere de 14-15 %, au fost apoi de 53 % și apoi la 60 la sută. Este în dezavantajul elevilor să iei în calcul această pondere a notelor din gimnaziu pentru că nu mai pot să faci niciun fel de diferență între cei care au note între 9 și 10, conforme cu competențele pe care le posedă și ceilalți elevi care au note între 9 și 10 și nu au nicio legătură cu ceea ce trebuie să însemne un elev de 9 și 10.
Moderator: De când intenționați să faceți modificarea?
Sorin Cîmpeanu: Am spus că o să lansăm anul acesta în consultarea pachetul legislativ pentru transpunerea proiectului România Educată și vom vedea care sunt concluziile în raport cu această propunere.
Moderator: E posibil mai ales în condițiile în care se va renunța la această pondere, Evaluarea Națională se dea la mai multe materii?Sorin Cîmpeanu: Nu, Evaluarea Națională pentru a beneficia de o schimbare atât de importantă precum este schimbarea disciplinelor trebuie să fie pregătită cu mult timp înainte. Deci pentru a schimba disciplinele la Evaluarea Națională e nevoie să anunți de la începutul ciclului gimnazial. Asta este o schimbare de structură. Nu este corect să schimbi de la un an la altul discipline de examen pentru că avem elevi care au luat în serios această modalitate de examene începând cu clasa V-a. Din perspectiva disciplinelor de matematică și limba română vom avea aceeași structură în viitor. Schimbările pot fi făcute la finalul unui ciclu.
Cum se face diferența între elevii cu medii egale
Atunci când doi candidaţi au medii de admitere identice, departajarea se va face folosindu-se, în ordine, următoarele criterii:
- media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
- nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
- nota obţinută la proba de matematică la Evaluarea Naţională
- nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.