Sorin Cîmpeanu a declarat că este alarmant “trendul descrescător”, referindu-se la scăderea numărului de candidați înscriși la BAC comparativ cu anii trecuți, conform unei declaratii difuzate de Euronews Romania.

Datele oficiale

Datele oficiale ale Ministerului Educației spun că, la începutul acestui an școlar, s-au înscris înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Anul acesta, la probele de examen sunt înscriși 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Astfel, se poate observa că peste 40.000 de elevi din actuala generație nu dă BAC-ul anul acesta, în sesiunea din iunie. Conform datelor publicate de minister, este cel mai mare număr din ultimii 4 ani.

Cîmpeanu dă vina pe pandemie

Sorin Cîmpeanu continuă să învinovățească pandemia pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, spre deosebire de anii anteriori.

“Avem puțin peste 126.000 de candidați înscriși anul acesta. Anul trecut am avut peste 133.000 de candidați, în anul 2020 am avut peste 155. 000 de candidați. Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă. Aș vrea să precizez faptul că până în anul 2012 aveam în fiecare an peste 200.000 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat iar acum avem puțin peste 126.000. În anul 2008 am avut un vârf de peste 225.000 de elevi înscriși la Bac”, a declarat Cîmpeanu potrivit Euronews România.

Conform Edupedu.ro, raportat la întreaga generație de 151.906, elevii care nu s-au înscris din generația curentă reprezintă peste 26%. Acest număr este echivalentul a 1.449 de clase de elevi de clasa a XII-a zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, luând o medie de 28 de elevi pe clasă.

Calendarul Bacalaureat 2022:

Probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:

  • 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  • 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale;
  • 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
  • Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. 
  • Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie
  • Proba la alegere a profilului şi specializării, miercuri, 22 iunie.
  • Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.
Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.