Sistemul de învățământ superior din România se clasifică ca fiind mai puțin eficient, în comparație cu celelalte state europene. Conform unui studiu făcut de Universitas 21, România se clasifică pe locul 42 din 50 de țări avute ca obiect de studiu la nivel global, reușind să depășească numai 3 țări Europene. Cauzele acestei poziții modeste se datorează în principal nivelului scăzut de investiții publice in educație.

Educația nu reprezintă o prioritate pe lista de investiții în România

Multe guverne europene au decis îmbunătățească sistemele de învățământ, considerând investițiile în educație ca fiind investiții pe termen lung. Din nefericire, în România investițiile în educație sunt cele mai mici la nivelul Uniunii Europene, reprezentând aproximativ 3.1% din PIB în anul 2016, conform statisticilor Trading Economics. Cu siguranță este nevoie de mult mai mult pentru a stabiliza sistemul educațional și a ridica nivelul competitivității la nivel european, însă din nefericire statisticile arată o descreștere a investițiilor în acest sector.

Investitii publice in invatamantul din Romania (total % din PIB)

Cele mai mari probleme ale sistemului de învățământ superior din România

Conform unei analize expuse de mai mulți profesori ai Universității de Studii Economice din București ‘’Students’ Perspective on Romanian Higher Education Quality: A Statistical Approach’’ (2015), sistemul de învățământ la nivel superior din România este deficitar la 4 mari capitole. Se remarcă ineficiența acestuia, irelevanța, lipsa corectitudinii și nivelul scăzut de calitate.

Factori care influențează negativ sistemul de învățământ superior din România

De departe se observă că sistemul de învățământ superior românesc este mult prea rigid și uniform. Schimbările se întâmplă foarte rar, deși vremurile și generațiile de studenți sunt într-o continuă schimbare. De asemenea, resursa umană și implementarea politicilor acesteia sunt nesatisfăcătoare și învechite. Lipsa investițiilor publice are ca efect o pregătire și o rată de absolvire mediocră a studenților. Nu este de mirare nici faptul că gradul de implicare a mediului de afaceri în parteneriate cu universitățile este redus, acesta reprezentând un factor extrem de important în pregătirea și stimularea studenților.

Performanța universităților din România la nivel international

Din nefericire, universitățile din România nu reușesc să prindă loc în clasamentul internațional Shanghai. Nicio universitate românească nu se află în top 500 la nivel global, o singură excepție reprezentând-o Universitatea Babeș-Bolyai, însă doar pe profilul matematică între anii 2013-2014. Un alt clasament internațional care cuprinde top 800 universități din întreaga lume, încadrează 4 universități românești, însă începând cu locul 645.

Părerile studenților despre sistemul de învățământ superior din România

Conform studiului expus mai sus, ca urmare a unei analize SWOT la nivel național, studenții români consideră că punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările sistemului de învățământ superior românesc sunt următoarele:

Sistemul de învățământ românesc este deficitar din multe perspective, însă asta nu înseamnă că noi, în calitate de studenți nu ne putem adapta și încerca să ne concentrăm pe lucrurile care ne sunt utile. Avem deseori norocul să întâlnim mulți profesori buni, care înțeleg nevoile studentului și faptul că generațiile se schimbă. Ține doar de noi și de mentalitatea noastră să facem față provocărilor din acest sistem modest. Însă, dacă simțim că nu ne putem dezvolta pe deplin în România, iar meritocrația nu este încurajată și stimulată, atunci poate că va trebui să stăm un pic pe gânduri..

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.