România are inteligență! Sergiu Paşca, profesor la Universitatea Stanford din SUA va vorbi alături de Elon Musk și Bill Gates la TED 2022, în Vancouver.
Sergiu Pașca deține mai multe premii în domeniu cercetării în SUA. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Sergiu, a primit în 2018 unul dintre premiile Vilcek pentru cercetătorii promițători din domeniul științei biomedicale.
Sergiu Pașca, mândria României
În urma premiului primit, Vilcek, fundația a argumentat faptul că românul olosește modele ale creierului uman create prin tehnologie de reprogramare celulară, ca să exploreze bolile neurologice.
„Pașca a dezvoltat unele dintre primele sale modele de laborator din celule ale pielii ale pacienților cu forme genetice de autism și alte tulburări neurologice; acești neuroni au ajutat la descoperirea efectelor celulare ale mutațiilor specifice și au demonstrat că această abordare nouă e promițătoare.
Ca urmare, Pașca a dezvoltat metode de a modifica structuri 3D dezvoltate în laborator numite sferoizi, sau organoizi specifici pentru zone ale creierului, între altele și prin extragerea de celule stem.
Aceste structuri copiază regiuni specifice ale sistemului nervos, și pot fi ansamblate pentru studierea comunicării dintre celule în creierul uman aflat în dezvoltare, pentru a forma circuite funcționale ale creierului în modelele de laborator. Modelele lui Pașca, asemănătoare celor reale, pavează drumul spre o mai bună înțelegere a tulburărilor ca autismul și schizofrenia”, declara fundația la acea vreme.
Sergiu, mândru că este român
Fundația Vilcek a realizat un videoclip de prezentare despre viața românului. Acesta se mândrește că este român și nu regretă nicio clipă că s-a născut aici.
„Chimia era suprema știință în acele vremuri. Așa că devreme am construit un laborator la subsol și am început să fac experimente. Am început să mă gândesc la ce mi-ar plăcea cu adevărat să fac și am decis că ar fi bine să mă concentrez pe chimia vieții.
M-am educat ca doctor, dar întotdeauna m-am gândit că ar fi important să mă apropiu de creier. Nu veneam dintr-o școală de top, așa că a durat o vreme ca să obțin o bursă. Am rămas în România ca profesor după ce am terminat școala medicală și am venit la Stanford în 2009”, spune în videoclipul creat de Fundația Vilcek.
Începând cu anul 2014 acest conduce un laborator la Universitatea Stanford.
Sergiu Pașca face parte din elita mondială a cercetătorilor tineri
Laboratorul său a sprijinit platforma modulară numită „asambloide” – Studiază interconectarea creierului uman, care este o muncă apreciată la nivel mondial, cunoscută ca „vârful de lance al cercetării cu celule stem” .
Pașca a fost numit „vizionar în medicină și știință” de către The New York Times și a primit numeroase premii și distincții. A mai primit premiul Judson Daland al Societății Americane de Filosofie în 2021 și Premiul IBRO-Kemali pentru neuroștiință în 2022.
Tânărul savant a fost numit și ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea de Cercetare în domeniul Schizofreniei.